Jouw stem in Europa: GreenData4All

27 februari 2024 - door Paula Verschaeve

De Europese Commissie is benieuwd naar jouw feedback over een voorstel voor een richtlijn GreenData4All. Geef input tegen 25 maart 2024!

  • Lees het initiatief van de Europese Commissie (5 blz.), zie bijlage. 

  • De Commissie is benieuwd naar jouw mening! (deadline 25 maart 2024) 

  • Het GreenData4All-initiatief zou van de Inspire-richtlijn een doeltreffender en kostenefficiënter instrument maken. 

Herziening Inspire-richtlijn

De Commissie organiseert in het eerste kwartaal van 2024 een openbare raadpleging om de standpunten van verschillende belanghebbenden te verzamelen over het GreenData4All-initiatief, aangekondigd in de Europese datastrategie. De Commissie is van mening dat de Inspire-richtlijn moet worden verbeterd en de regels over het delen van milieugegevens moeten worden geactualiseerd om de deelname van gegevenshouders aan de dataruimte voor de Green Deal te bevorderen en te vergemakkelijken. 

GreenData4All

Het GreenData4All-initiatief draagt bij tot de groene en digitale transformatie van Europa door de EU-regels voor geospatiale milieugegevens en de toegang tot milieu-informatie te actualiseren. Met dit initiatief wil de Commissie meer uitwisseling van gegevens tussen de publieke en de particuliere sector en met het grote publiek mogelijk maken. Bovendien wil de Commissie de voordelen van datasharing ten volle benutten met het oog op datagestuurde innovatie en empirisch onderbouwde besluitvorming.

Wat is jouw mening over dit initiatief? Laat het hier weten!

Attachment(s)