Home >

Over VLEVA

Jouw brug naar Europa

Europa is meer en meer ons binnenland en daarom moet Vlaanderen nauw betrokken zijn bij het Europese beleid. Zowel de Vlaamse overheid als het middenveld spelen hier een belangrijke rol. Want het Europa van morgen wordt immers van onderuit opgebouwd.

Het Vlaams-Europees verbindingsagentschap (VLEVA) werd daarom in 2006 opgericht als brug tussen Europa en Vlaamse lokale overheden, het middenveld en de Vlaamse overheid. Omdat Europa belangrijk is voor Vlaanderen en omdat Vlaanderen belangrijk is voor Europa.

VLEVA biedt met zijn informatieplatform en netwerk een betere toegang tot het Europese beleid aan Vlaamse overheden en het maatschappelijke middenveld. Onze leden en de Vlaamse overheden kunnen zo hun Europese belangen tijdig en geïnformeerd behartigen.

Wegwijs in Europa

  • EU-beleidsmonitor

Op de VLEVA-website vind je jouw dagelijkse portie Europees nieuws, gebaseerd op Europese beleidsdocumenten die VLEVA filtert en analyseert.

  • Bruggenbouwer

VLEVA volgt en bouwt netwerken binnen Vlaanderen en met Europese partners en instellingen. Dat is de basis voor informatie-uitwisseling en belangenbehartiging. Wij leren ook graag jou kennen.

  • Ondersteuner van jouw belangenbehartiging

VLEVA maakt je wegwijs in Europa. VLEVA neemt geen standpunten in, maar ondersteunt zijn leden en de overheden bij lobbyactiviteiten. We zorgen ervoor dat de juiste informatie op het juiste tijdstip bij de juiste persoon terechtkomt.

  • Jouw loket

VLEVA is jouw gratis wegwijzer voor vragen over Europese initiatieven en contacten, en biedt je informatie aan over Europese subsidies en jobs.

Samenwerken

VLEVA werkt nauw samen met de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU die zorgt voor de formele vertegenwoordiging van de Vlaamse overheid bij de EU.

Op basis van de actualiteit en hun planning bepalen onze 33 leden en de Vlaamse overheden de invulling of de focus van de VLEVA-agenda.

Voordelen van ​het​ VLEVA-lidmaatschap

​Veel ​van de VLEVA-dienstverlening is gratis en toegankelijk voor iedereen.

Voor leden gaan we nog een stapje verder.

Als lid bepaal jij welke thema’s we opvolgen, van monitoring tot het organiseren van infosessies. Je krijgt toegang tot ons netwerk van Europese experts en beleidsmakers en je krijgt informatie over Europese subsidies op jouw maat.  

Elke Vlaamse representatieve koepelorganisatie kan lid worden van VLEVA. Met uitzondering van leden van onze VLEVA-leden.  

Vragen over het lidmaatschap en de bijdrage?

Neem contact op met Kelly Digneffe via kelly.digneffe@vleva.eu of 02 737 14 41.

Jan Buysse
Algemeen directeur

Jan Buysse

Jan Buysse is algemeen directeur. Hij coördineert het agentschap, hakt strategische knopen door en is een luisterend oor voor alle collega’s. Vóór Jan bij VLEVA belandde, werkte hij voor de Europese Commissie, de Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU en Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

Buiten VLEVA en Europa is Jan grote fan van zijn gezin, sport, muziek en Deens design.

Veronique Vennekens
Liaisonofficer

Veronique Vennekens

Veronique is liaisonofficer voor interne markt, handel, consumentenbeleid, belastingen, douane, ondernemingsbeleid en cultuur. Ze maakt deel uit van het subsidieteam. Veronique is ook accountmanager van VLEVA.

Zij studeerde geschiedenis en EU-studies aan de UGent en ruilde daarna de stille Kempen in voor het bruisende Gent. Voor ze bij VLEVA startte deed ze stage bij de Creative Europe Desk Flanders, het Vlaams Instituut voor Archivering en werkte enkele maanden bij Belfius.

Veronique houdt van reizen, musea bezoeken op zondag, lezen en wielrennen.

Melanie De Caluwé
Liaisonofficer

Melanie De Caluwé

Melanie is liaisonofficer voor de thema’s energie, milieu, klimaat en plattelandsontwikkeling. Daarnaast versterkt ze ook het EU-subsidieteam bij VLEVA.

Melanie studeerde Taal- en Letterkunde en EU-Studies aan de UGent, waarna ze haar hart aan de stad verloor en het Meetjesland voor Gent inruilde. Voor zij aan de slag ging bij VLEVA liep Melanie stage bij de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU. Een dame met een passie voor Europa, zoveel is duidelijk.

Simon De Coster
Liaisonofficer

Simon De Coster

Simon is liaisonofficer voor de thema's begroting, economisch bestuur, betere regelgeving, toekomst EU en regionaal beleid. Hij maakt ook deel uit van het subsidieteam.

Tijdens zijn studies Europese Politiek aan de KU Leuven deed hij een stage bij de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU in Brussel. Na enkele jaren in consultancy startte hij in maart 2019 bij VLEVA.

Als je Simon in het weekend tegenkomt is dat waarschijnlijk op een voetbalveld of al trainend voor een triatlon. Bovendien spreekt hij een aardig mondje Russisch.

Simon De Wachter
Liaisonofficer

Simon De Wachter

Simon De Wachter is liaisonofficer voor onderzoek, innovatie, hoger onderwijs en transport. Hij maakt ook deel uit van het VLEVA-subsidieteam.

Simon studeerde geschiedenis en Europese studies aan de KU Leuven. Daarna trok hij naar Den Haag om stage te lopen bij de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Nederland. Met die ervaring op zak startte hij in maart 2018 bij VLEVA.

In zijn vrije tijd gaat Simon het liefst van al lopen in het Hallerbos of zwemmen in het zwembad van Halle. Naast een groot sportfanaat is hij ook een muziekliefhebber en speelt hij zelf drums.

Ina De Vlieger
Liaisonofficer

Ina De Vlieger

Ina De Vlieger is liaisonofficer voor de thema’s energie en klimaat.

Zij studeerde in 1989 af als burgerlijk ingenieur scheikunde. Ina is gedetacheerd vanuit de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en pendelt op dinsdag en donderdag van het verre Geel naar Brussel. Duurzaam transport was ruim 20 jaar haar dada op VITO. Sinds 2017 maakt Ina deel uit van een nieuw opgericht team: het VITO research office team. Bij ons houdt ze - in duobaan met Melanie - klimaat en energie in de gaten.

Hoe je Ina het beste omschrijft? Spring-in-'t-veld. Zonder meer.

Maarten Libeer
Liaisonofficer

Maarten Libeer

Maarten is liaisonofficer voor onderwijs, sociale zaken en werk. 

Hij studeerde EU-studies aan Universiteit Gent en business administration aan de KU Leuven. Na stages aan het Europees Parlement in Brussel en the European Institute in Washington, startte hij in februari 2019 bij VLEVA.

In zijn vrije tijd is hij vooral bezig met sport, muziek en gezellig samenkomen met vrienden. Woordmopjes zijn bij hem een garantie op succes.

Grete Hellemans
Communicatie & IT

Grete Hellemans

Grete Hellemans is de VLEVA-communicatievrouw. Ze houdt de website up-to-date, de social media on point en ook offline zet zij de communicatielijnen uit. Als extraatje is zij ook IT helpdesk voor haar collega’s.

Communicatie is Grete’s dada. Zij studeerde Journalistiek (Thomas More – Mechelen) en Communicatiewetenschappen (UGent) en volgde later als werkstudent een master in International Business Economics & Management (HUB). Is Grete niet op VLEVA? Thuis tref je haar ook zelden. U vindt haar waarschijnlijk in één of andere shoppingstraat of op een festivalweide.

Kelly Digneffe
Operationeel manager

Kelly Digneffe

Kelly Digneffe is operationeel manager van VLEVA.
Zij beheert het VLEVA-budget en is verantwoordelijk voor het geluk en welzijn van de VLEVA-medewerkers. In 2009 stak ze haar diploma rechten op zak en startte - na een stage bij de Europese Commissie - bij VLEVA. In het verre Limburg is Kelly een fan van koken, sporten en flauwe moppen.

Leah Vandercammen
Administratief assistente

Leah Vandercammen

Leah is de administratieve duizendpoot van VLEVA. Bij haar ben je op het juiste adres voor de zaalverhuur van VLEVA. 

Ze ondersteunt de collega’s bij het organiseren van informatiebijeenkomsten, beheert het contactenprogramma van VLEVA en stuurt alle uitnodigingen uit.

Leah praat iedereen onder tafel als het over (internationaal) voetbal gaat. Daarnaast kan niets haar stoppen om tickets te scoren voor een Beyoncé-concert.

Volg ons