EU-subsidiemonitor 2021-2022: I3, het Interregional Innovation Investment Instrument

24 september 2024 - door Kaatje Gevaert

In de 'EU-subsidiemonitor 2021-2022' onderzoekt VLEVA hoe Vlaamse organisaties deelnemen aan en betrokken zijn bij Europese subsidieprogramma's. Deze week: Het Interregional Innovation Investment Instrument - I3. 

  • I3 financiert grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden die innovatieve waardeketens willen opbouwen. 

  • Ontdek hoe Flanders’ FOOD met het HIGHFIVE-project de digitale en groene groei stimuleert en de agrofood-waardeketen in Europa versterkt.

  • Informeer je over de openstaande oproepen in I3

Het Interregional Innovation Instrument: Innovatie over de grens

Het Europese regiobeleid, met een van de grootste EU-budgetten, bevordert strategische samenwerking tussen regio's om de innovatiekloof te verkleinen. In dit proces speelt het Interregional Innovation Instrument (I3) een cruciale rol.

I3, voortgekomen uit eerdere Interreg-pilotacties, is een onderdeel van het EFRO en stimuleert innovatie door slimme specialisatie en interregionale samenwerking. Het ondersteunt bedrijven bij investeringen in marktgerichte innovaties (TRL 6-9) en hun opschaling op de EU-markt, herstructureert waardeketens en versterkt regionale innovatie-ecosystemen volgens slimme specialisatie strategieën (S3), zodat minder ontwikkelde regio's hun achterstand kunnen inhalen.

Tot 2027 is er 570 miljoen euro beschikbaar voor interregionale innovatieprojecten. Het I3-instrument wordt beheerd door DG REGIO en EISMEA.

Resultaten EU-subsidiemonitor 2021-2022

In de periode 2021-2022 selecteerde het I3-instrument Europabreed 34 projecten uit 124 aanvragen. De EU-financiering ging daar voor minstens 70% naar bedrijven en KMO's. (Bron: EISMEA). In vier van deze 34 projecten waren Vlaamse partners actief (Bron: EU-subsidiemonitor VLEVA).

Op dit moment staat de teller van goedgekeurde projecten op 44. Deze zijn te raadplegen via het Funding and Tenders Portal. Ook hier vind je de projecten waarin Vlaamse partners betrokken zijn.

HIGHFIVE: digitale en groene groei in de agrofoodwaardeketen

Flanders’ FOOD werd in 2005 opgericht door VLEVA-lid Fevia Vlaanderen als het innovatieplatform voor de Vlaamse voedingsindustrie. Het is een partner in meerdere I3-projecten. Eén daarvan is HIGHFIVE, voluit enHancing dIgital and Green growtH in the Food processing industry via Interregional innoVation invEstments. ...

Wij legden enkele vragen voor aan Veerle De Graef, program manager bij Flanders’ FOOD

Waarvoor staat het Highfive project? 

Het HIGHFIVE project richt zich specifiek op het faciliteren en stimuleren van de implementatie van digitale oplossingen in de voedingsverwerkende industrie. Het consortium bestaat uit 33 partners: 15 clusters en gelijkaardige organisaties en 18 kmo-partners, die samen 39 NUTS 2-regio's vertegenwoordigen (16 meer ontwikkelde, 13 in transitie, 10 minder ontwikkelde). Deze kmo partners implementeren in totaal 8 innovatieve digitaliseringsprojecten ( 3 investment projects, 5 implementation projects). Via 2 open calls (cascade funding) worden eveneens 16 projecten met 27 KMOs gesteund. Ter aanvulling van de financiële steun aan KMO’s, verlenen de 15 clusterpartners ook individuele ondersteuning via coaching en organiseert het consortium verschillende cross-regional events om netwerking en kennisoverdracht tussen bedrijven uit verschillende regio’s te bevorderen. HIGHFIVE versterkt de samenwerking tussen deze regio’s en draagt bij tot een sterkere Europese agrovoedingswaardeketen en tot een meer digitale, duurzame en veerkrachtige agrovoedingssector in Europa. Alle cluster en gelijkaardige partners zijn lid van het S3-partnerschap Smart Sensors 4 Agrifood (SS4AF), wat eveneens getrokken wordt door Flanders’ FOOD.

Wat is de rol van/meerwaarde voor Flanders’ FOOD?

Het HIGHFIVE project wordt gecoördineerd door Flanders’ FOOD en voor Vlaanderen zijn ook de bedrijven Pomuni, Yazzoom, Brouwerij de Brabander en Bakkerij Mariën partner. Via de open calls ontvangen Captic, PropheSea en Ikologic financiële steun.

Wat is jullie algemene ervaring met deze specifieke EU-subsidie?

I3 is een uniek instrument om de sprong te maken naar concrete innovatie implementatie met reële demonstraties in bedrijven op hoog TRL niveau. Op die manier is het complementair is aan andere subsidie instrumenten. I3 als subsidiekanaal vormt een relevante aanvullingen op de bestaande mogelijkheden omdat het zich specifiek richt op toepassingsgerichte investeringen door KMO's. Ervaring leert dat de betrokkenheid van clusters in het consortium cruciaal is om deze KMO's te ondersteunen om alle EU regels te navigeren, maar ook om vereiste betrokkenheid van de regionale overheden te garanderen (letter of support en andere vereisten). Daar waar het subsidiepercentage van 70% hoog is voor de bedrijven die deelnemen aan een I3 project, vormt dit een uitdaging voor clusterorganisaties die de innovatie faciliterende en stimulerende rol vervullen. Eventuele co-financiering moet door de clusters in hun eigen regio gezocht worden. Flanders’ FOOD kan voor HIGHFIVE rekenen op steun van VLAIO (via deminimis), maar dit is beperkt en slechts voor 1 project.

Ontdek de openstaande oproepen 

Via de I3-projectoproepen krijgen interregionale innovatieprojecten steun bij hun intrede op de markt of bij hun opschaling. Op dit ogenblik staan 3 oproepen open:

Het gaat om de recent geopende 2 oproepen met een budget van 31 miljoen euro voor Strand 1 en 36 miljoen euro voor Strand 2a:

  • Strand 1 richt zich op consortia van innovatieactoren uit regio's met verschillende ontwikkelingsniveaus en innovatieprestaties. Deze regio's hebben gedeelde of complementaire slimme specialisatiegebieden. De consortia moeten bereid zijn om te investeren in interregionale innovatieprojecten.

  • Strand 2a biedt steun bij het verder ontwikkelen van waardeketens. Het stimuleert ook de integratie van interregionale innovatieprojecten in de waardeketen van de Europese Unie.

  • Deadline voor beide oproepen is 5 december 2024. De opnames van de informatiesessie die over deze calls plaatsvonden, zijn hier beschikbaar.

Daarnaast staat ook nog steeds de oproep in Strand 2b open rond capacity building met als deadline 14 november 2024.

Meer informatie

  • Benieuwd naar de volledige EU-subsidiemonitor? Je vindt hem hier

  • Meer weten over Europese subsidieprogramma's, projectoproepen, subsidie-events en onze dienstverlening? Je vindt het hier

  • Heb je een vraag over Europese subsidies? Neem contact op met ons subsidieteam via subsidieteam@vleva.eu

  • Tip: Op zoek naar partners voor jouw I3-project? Bezoek de ERRIN-website en gebruik hun Project Development Tool. ERRIN, het European Research and Innovation Network, biedt je de mogelijkheid om jouw partnersearch te uploaden. Zo vind je de juiste partners voor je partnerschap of consortium. Interesse? Neem contact op met subsidieteam@​vleva.eu.