Werken bij Europa: Geslaagd voor EPSO test! Wat nu?

30 oktober 2018 - door VLEVA team

Je bent geslaagd voor de EPSO-testen, hoera! Maar helaas, dat betekent niet dat je automatisch een job krijgt bij een Europese instelling. Wat zijn je volgende stappen? Lees het hier!

En actie!

Nam je succesvol alle hordes in de Europese sollicitatieprocedure? Dan belandt jouw naam op de reservelijst. Het is de pool van laureaten waaruit alle Europese instellingen hun nieuwe werknemers rekruteren. Wacht je geduldig tot ze je bellen? Zeker niet! Initiatief nemen is de boodschap. Want de reservelijst is niet eeuwig geldig. Maar hoe weet je welke dienst nieuwe collega's zoekt?

Spreek al je contacten bij de Europese instellingen aan. Blijf zo op de hoogte van vacatures en bemachtig de interne vacaturelijsten. Deze lijsten worden regelmatig geactualiseerd.

  • Ga op zoek naar Vlamingen in de EU-instellingen.

  • Is er een Facebookgroep van nieuwe laureaten? Sluit je dan daarbij aan. Op dit cruciale platform worden vacatures, tips en andere informatie gedeeld.

Stel je cv op en maak hiervoor eventueel gebruik van Europass. En tover uit jouw magische pen de meest wervelende brief die meteen in het oog springt (maar hou het kort, maximaal één pagina). Stuur je cv en brief via e-mail naar het diensthoofd en de personeelsverantwoordelijke. Een niet te missen vacature? Bel het diensthoofd dan ook even op.

Laatste horde

Vindt een EU-dienst jou het meest geschikt voor de functie? Dan ga je op gesprek. Het verloop van dit sollicitatie-interview is afhankelijk van de dienst. Meestal is het een persoonlijke introductie en een aantal kennisvragen. Voorbereiden is een must! Want er nemen vaak meerdere kandidaten deel aan het interview. Alleen het gesprek scheidt je nu nog van een job bij de Europese instellingen. Scoor je ook hier? Proficiat! Je haalde het van duizenden kandidaten over heel Europa. Nu alleen nog administratie invullen en dan begint het échte werk.

Een job gescoord binnen de Europese instellingen? VLEVA hoort graag van je! We proberen ons netwerk van Vlamingen in de EU-bubbel steeds verder uit te breiden.

Vind de job van je leven tussen de EU-vacatures op de VLEVA-website.