16 september 2024 - door Liese Dewilde
Voor de Vlaamse werkgeversorganisaties zijn er 5 cruciale Europese beleidsprioriteiten. Deze zijn essentieel voor de versterking van de economische positie van de EU, duurzame groei en het waarborgen van een concurrerende en veerkrachtige Europese markt.
VLEVA-leden Agoria, Essenscia, Fevia, Embuild en Voka verzamelden deze prioriteiten. Ook Febetra, Fedustria, GSV, Denuo, Energia, FBAA en de Vlaamse Havenvereniging schreven mee. Ze maakten hun prioriteiten over aan de nieuwe Europese beleidsmakers, om hen van input te voorzien over wat er speelt voor het Vlaamse middenveld.
Benieuwd naar meer? In onze blog gaan we dieper in op de concrete noden die o.a. onze VLEVA-leden Agoria, Essenscia, Fevia, Embuild en Voka delen.
De competitiviteit van de Europese Unie staat onder druk door toenemende mondiale concurrentie en interne verdeeldheid. Zoals gevraagd in de ‘Antwerp Declaration for a European Industrial Deal’ – gesteund door 1.250 bedrijven en organisaties uit 25 industriesectoren – is er dringend nood aan een doorgedreven industriebeleid in Europa dat een krachtig antwoord biedt op de geopolitieke uitdagingen en dat Europa weer aantrekkelijk maakt voor investeringen in de industriële transitie. De EU moet haar industriële basis versterken door een ambitieus en geïntegreerd industrieel beleid te ontwikkelen dat nationale grenzen overstijgt.
Concreet is er nood aan:
Het ontwikkelen van een Europese competitiviteitsagenda en een gezamenlijk Europees industrieel beleid door een gestroomlijnd en coherent beleid gecoördineerd door een Europees vice-commissaris voor Industrie.
De creatie van een Europees en doeltreffend financieringsinstrument voor industriële projecten, gebaseerd op excellentie en waar duidelijkheid, efficiëntie en snelheid voorop staan en de staatssteunproblematiek wordt opgelost.
Een actieplan waarbij een einde wordt gesteld aan overregulering, onnodige complexiteit in wetgeving, omslachtige rapportage, tegenstrijdige doelen en een consequente toepassing van de competitiviteitscheck zoals voorzien in de better regulation act, met het oog op werkbare regelgeving.
Investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) zijn cruciaal voor het concurrentievermogen van Europa. De Europese begroting moet zich meer richten op economische thema’s zoals O&O, de ontwikkeling van de interne markt en de industriële transitie. Overheid en private sector moeten samenwerken om blijvend te investeren in O&O.
Concreet is er nood aan:
Met een kritische blik ten opzichte van de verregaande versoepeling van de staatssteunregels, inzetten op Europese financiering en subsidies om de kloof te overbruggen tussen innovatie en implementatie op basis van excellentie criteria, gezien Vlaamse bedrijven daar bovengemiddeld op presteren.
De introductie van regulatory sandboxes die bedrijven de vrijheid geven om innovatieve technologieën te testen in een gecontroleerde omgeving.
Betere toegang tot de Europees financieringsinstrumenten voor (industriële) projecten waar ook mature technologieën, naast innovatieve projecten, vlot steun kunnen ontvangen.
Een coherent duurzaamheidsbeleid is essentieel voor de transitie naar een klimaatneutrale economie. Het bedrijfsleven ondersteunt de ambities van de Europese Green Deal en wil een focus op een realistische implementatie van de gestelde ambities, waarbij alle klimaatoplossingen worden toegelaten om de Europese ambities te bereiken.
Concreet is er nood aan:
Een coherent beleidskader voor duurzaamheid en milieubescherming, inclusief coherente procedures inzake vergunningen, aangepast aan een dichtbevolkte en industriële regio als Vlaanderen.
De ontwikkeling van een Europees energiebeleid op de korte – en langetermijn met oog voor geostrategische afhankelijkheden. Dit via de facilitatie van Europese grensoverschrijdende infrastructuur voor CO2 opvang – en opslag, waterstof en elektriciteit.
Onmiddellijke steunmaatregelen voor energie-intensieve sectoren uit het EU budget en met maximale flexibiliteit in technologiekeuzes en minder regeldrift. De werkgeversorganisaties vragen een herziening van de EU ETS,CBAM en RED III met het oog op de vrijwaring van de internationale concurrentiekracht.
Het versterken van de interne markt en het bevorderen van eerlijke vrijhandel zijn cruciaal voor de economische groei van de EU. Dit betekent het handhaven en versterken van de interne markt door gemeenschappelijke en uniform toegepaste EU-wetgeving en het versnellen van de goedkeuring van handelsakkoorden met belangrijke partners zoals Australië, Mercosur en Chili met het oog op de nodige diversificatie van handelsstromen.
Concreet is er nood aan:
Een absolute en dringende prioriteit voor de Europese interne markt, geënt op de uitrol en implementatie van het Letta-rapport en een specifieke aandacht voor de kapitaalmarktenunie.
Een versnelling inzake het afronden van handelsakkoorden met bijvoorbeeld Australië, Mercosur en Chili alsook inzetten op nieuwe vormen van economische samenwerking of deelakkoorden wanneer grote akkoorden niet lukken.
Het handhaven van economische openheid en samenwerking met vertrouwde partners en het garanderen van een level playing field met landen die handelsverstorend optreden. De bestaande handelsinstrumenten en het huidig markttoezichtbeleid evalueren en bijsturen waar nodig opdat de controles aan de Europese buitengrenzen zo effectief mogelijk garanderen dat de geïmporteerde producten voldoen aan de binnen de EU gestelde eisen.
De ontwikkeling van talent en de versterking van de arbeidsmarkt zijn cruciaal voor de toekomst van de Europese economie. Het nijpend tekort aan arbeidskrachten binnen Vlaamse bedrijven zet een sterke rem op de groei van het bedrijfsleven. Hoewel Europa hier vooral ondersteunt, zijn er niettemin een aantal belangrijke werven.
Concreet is er nood aan:
Een coherent beleidskader voor economische migratie binnen en buiten de EU om arbeidsmarkttekorten op te vangen.
Verbeterde visa- en migratieregelingen om het noodzakelijke en cruciale internationale talent binnen te halen.
Het bevorderen van levenslang leren en digitale vaardigheden om de arbeidskrachten van de toekomst voor te bereiden.
Meer dan ooit ervaren onze VLEVA-leden de grote impact van het Europese beleid op Vlaanderen. Ter gelegenheid van de Europese verkiezingen op 9 juni 2024 deelden 28 VLEVA-leden hun EU-prioriteiten voor nieuwe beleidsmakers.
Ontdek de Europese prioriteiten van het Vlaamse middenveld hier.