Jouw stem in Europa: Vergroening van bedrijfswagenparken

12 februari 2024 - door Florence De Vlam

Op 6 januari 2024 lanceerde de Europese Commissie een publieke raadpleging over de vergroening van bedrijfswagenparken.

  • In het kader van de Europese Green Deal en de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit moeten de vervoersemissies in 2050 90 % lager liggen dan in 1990.

  • Lichte en zware bedrijfsvoertuigen, die vaak veel kilometers afleggen en snel worden vervangen, kunnen de overgang naar emissievrije mobiliteit versnellen. Aanvullende maatregelen naast bestaande regelgeving kunnen hierbij helpen.

  • De openbare raadpleging sluit op 30 april 2024

Ongeveer 42% van de Europese automarktverkoop komt van particuliere kopers, terwijl de rest door bedrijven wordt gedaan. Deze bedrijfsvoertuigen verschillen sterk van voertuigen die door particulieren worden gekocht, met verschillen in gebruik, kilometers per jaar, omloopsnelheid en operationele behoeften. Bedrijfswagenparken spelen een nog prominentere rol als het gaat om bestelwagens, bussen en vrachtwagens. Onder de betrokken bedrijven bevinden zich veel kleine en middelgrote ondernemingen en enkele grotere exploitanten. 

De Commissie onderzoekt mogelijke initiatieven om de overstap naar emissievrije voertuigen in bedrijfsvloten te versnellen, als bijdrage aan de EU-doelstellingen voor emissievrij vervoer. Om de marktsituatie voor bedrijfswagenparken te analyseren, uitdagingen te identificeren en beste praktijken te verzamelen voor het versnellen van de overstap naar emissievrije voertuigen, is een brede raadpleging van belanghebbenden noodzakelijk. Verschillende soorten bedrijfswagenparken, zoals huurwagenparken, bedrijfswagens, taxibedrijven en grote logistieke vrachtwagenparken, hebben aanzienlijke verschillen, en zakelijke kopers hanteren vaak andere criteria en hebben specifieke behoeften aan laadinfrastructuur. Al deze aspecten worden weerspiegeld in de voorgestelde uitgebreide raadpleging voor de verschillende soorten voertuigen en vloten.

U kunt tot 30 april deelnemen aan de openbare raadpleging via deze link.