12 juli 2023 - door Kaatje Gevaert
Nieuw-Zeeland is officieel toegetreden tot Horizon Europe. Op 9 juli ondertekenden de Europese Commissie en Nieuw-Zeeland de associatieovereenkomst, waarmee het land volledig deelneemt aan dit baanbrekende programma.
Nieuw-Zeeland is hiermee de eerste partner is die geografisch gezien niet dicht bij Europa ligt.
Met deze stap introduceert de EU een nieuwe benadering, waarbij ze nauwere banden aanknoopt met betrouwbare partners die een solide wetenschappelijke basis hebben en een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van onderzoek.
De samenwerking illustreert de wereldwijde aanpak van Europa op het gebied van onderzoek en innovatie in een veranderende en onstabiele wereld.
Nieuw-Zeeland is officieel toegetreden tot Horizon Europe. Op 9 juli ondertekenden de Europese Commissie en Nieuw-Zeeland de associatieovereenkomst, waarmee het land volledig deelneemt aan hét toonaangevende onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU.
Wat dit zo bijzonder maakt, is dat Nieuw-Zeeland de eerste partner is die geografisch gezien niet dicht bij Europa ligt. Met deze stap introduceert de EU een nieuwe benadering, waarbij ze nauwere banden aanknoopt met betrouwbare partners die een solide wetenschappelijke basis hebben en een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van onderzoek.
De aansluiting bij Horizon Europe opent geweldige kansen voor onderzoekers en organisaties in Nieuw-Zeeland. Ze kunnen nu deelnemen aan Pijler II van het programma, het grootste en meest relevante samenwerkingsonderdeel.
Dit richt zich voornamelijk op gedeelde mondiale uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, mobiliteit, digitaal, industrie, ruimte, gezondheid en meer. In het programma werken ze zij aan zij met entiteiten uit EU-lidstaten en krijgen ze toegang tot financiering en onderzoeksnetwerken in Europa en daarbuiten.
De verdere samenwerking met Nieuw-Zeeland draagt bij aan de wereldwijde aanpak van Europa op het gebied van onderzoek en innovatie in een veranderende en onstabiele wereld. Dit bevestigt de toewijding van de Europese Unie aan het bevorderen van excellentie, het bundelen van middelen voor snellere wetenschappelijke vooruitgang, het ontwikkelen van levendige innovatie-ecosystemen en het bevorderen van strategische en wederkerige mondiale openheid.
Met het Horizon Europe-programma heeft de Europese Unie haar aanpak van internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie ingrijpend veranderd. Voor het eerst is er de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij gelijkgestemde landen met een sterk wetenschappelijk, innovatief en technologisch profiel, zelfs als ze geografisch ver van de EU liggen. Momenteel worden formele onderhandelingen gevoerd met Canada om toe te treden tot Horizon Europe, en onlangs zijn de onderhandelingen gestart met de Republiek Korea. Verkennende gesprekken met Japan zijn afgerond in september 2022 en technische besprekingen zijn nog gaande.
Terugkijkend op de achtergrond, gaan de formele betrekkingen tussen de EU en Nieuw-Zeeland op het gebied van onderzoek en innovatie terug tot 2009, toen de Overeenkomst voor samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied werd ondertekend. Deze overeenkomst fungeert als het algemene kader voor samenwerking en biedt een forum voor regelmatige discussies over onderzoeksprioriteiten en gebieden van gemeenschappelijk belang.
Horizon Europe is het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU ooit, met een budget van 95,5 miljard euro. Het programma staat open voor deelnemers van over de hele wereld, waardoor er een echt wereldwijd netwerk van samenwerking ontstaat.