Europese Commissie presenteert werkprogramma 2024

17 oktober 2023 - door Veronique Vennekens

De Europese Commissie lanceerde haar werkprogramma voor 2024 in het Europees Parlement. Ze zullen in het voorjaar nog 18 initiatieven presenteren.

  • Het werkprogramma bevat 18 nieuwe initiatieven, 26 initiatieven om rapportagevereisten te rationaliseren, 16 evaluaties en 6 voorstellen die weer worden ingetrokken.

  • In 2024 zijn het Europese verkiezingen en zal er ook een nieuwe Europese Commissie worden aangesteld.

  • Raadpleeg het werkprogramma hier en de annexen hier.

Vragen? Contacteer ons gerust!

Een Europese Green Deal

Dit jaar zal er nog een windenergie pakket worden gelanceerd. Dit pakket is niet wetgevend en zal zich richten op het sneller uitrollen van windturbines en betere toegang tot financiering.

In het voorjaar mogen we ons nog verwachten aan een 2040 Climate Target. Dit niet wetgevend initiatief moet ervoor zorgen dat Europa nog op kruissnelheid zit om klimaatneutraliteit tegen 2050 te behalen. Er komt ook nog een niet-wetgevend initiatief rond waterveerkracht. Hiermee willen ze toegang tot water voor burgers, de economie en de natuur verzekeren maar ook voorbereid zijn op overstromingen of watertekorten.

Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk

De Europese Commissie zal twee initiatieven lanceren die zich richten op de ruimte en ruimtevaart. Zo komt er een Europese Ruimtewet die zich richt op regels rond ruimteverkeer management en het beschermen van belangrijke ruimte infrastructuur. Daarnaast komt er ook een strategie die ervoor moet zorgen dat ruimtedata gebruikt wordt in meerdere economische sectoren.

Tot slot zullen Europese supercomputers ook beschikbaar worden voor start-ups die werken rond artificiële intelligentie.

Een economie die werkt voor mensen

In het voorjaar van 2024 komt er een niet-wetgevend initiatief rond biotech en bio-productie. Er komt daarnaast een wetgevend initiatief rond Europese ondernemingsraden en een niet-wetgevend initiatief rond geavanceerde materialen in de industrie.

Er zal ook samen met het Belgisch Voorzitterschap een nieuwe Europese Social Summit worden georganiseerd.

Een sterker Europa in de wereld

De Europese Commissie plant een industriële defensiestrategie. Die zal een verdere impuls geven aan de ontwikkeling van de defensiecapaciteiten van de lidstaten. Er komt daarnaast ook een communicatie rond versterkte samenwerking met Afrika.

Bevordering van de Europese manier van leven

Om de Europese onderwijsruimte verder uit te bouwen zal er een pakket rond een Joint European Degree worden gelanceerd. Dit zal ook raadsaanbevelingen bevatten rond aantrekkelijke en duurzame carrières in hoger onderwijs en een Europees kwaliteits- en erkenningsysteem.

De Commissie wil ook het juridisch kader voor mensensmokkel moderniseren.

Een nieuwe impuls voor de Europese democratie

De Commissie zal een aanbeveling presenteren die voor een geïntegreerd systeem voor kinderbescherming moet zorgen.

Lees de Communicatie over het werkprogramma 2024 hier.
Lees de annex van het werkprogramma met alle nieuwe initiatieven hier.