Nieuwe initiatieven voor toekomstige digitale infrastructuren

22 februari 2024 - door Kristof Vlaeminck

Een geavanceerde digitale netwerkinfrastructuur vormt de basis voor een bloeiende digitale economie en samenleving.

  • Veilige en duurzame digitale infrastructuren is een van de vier hoofdpunten van het EU-beleidsprogramma voor het digitale decennium 2030.

  • Het Witboek “How to master Europe's digital infrastructure needs? wordt gebruikt om verdere discussie te stimuleren.

  • Na het Witboek zal een consultatie volgen. Deze zal als basis dienen voor het opstellen van voorgestelde wetgeving, de toekomstige Digital Network Act (DNA).

De Europese Commissie heeft een reeks mogelijke acties gepresenteerd om de innovatie, veiligheid en veerkracht van digitale infrastructuren te bevorderen. Het toekomstige concurrentievermogen van de Europese economie hangt af van deze geavanceerde digitale netwerkinfrastructuren en -diensten. Snelle, veilige en wijdverspreide connectiviteit zijn essentieel voor de toepassing van de technologieën van de toekomst zullen brengen: telegeneeskunde, automatisch rijden, voorspellend onderhoud van gebouwen of precisielandbouw.

Dit digitale connectiviteitspakket is bedoeld om een discussie op gang te trekken met belanghebbenden, lidstaten en gelijkgestemde partners.

  • In het Witboek "Hoe Europa's digitale infrastructuurbehoeften te beheren? (How to master Europe's digital infrastructure needs?)" worden de uitdagingen geanalyseerd waarmee Europa momenteel geconfronteerd wordt bij de uitrol van toekomstige connectiviteitsnetwerken. In het document worden mogelijke scenario's gepresenteerd om investeringen aan te trekken, innovatie te bevorderen, de veiligheid te vergroten en een echte digitale interne markt tot stand te brengen.

  • De Aanbeveling over de beveiliging en veerkracht van onderzeese kabelinfrastructuur (Recommendation on the security and resilience of submarine cable infrastructures) worden een reeks maatregelen op nationaal en EU-niveau voorgesteld om de beveiliging en veerkracht van onderzeese kabels te verbeteren.

Meer informatie ?

  • Persconferentie "Commission presents new initiatives for digital infrastructures of tomorrow"

  • White Paper “How to master Europe's digital infrastructure needs?”

  • Recommendation on the security and resilience of submarine cable infrastructures