Europese Commissie wil dialoog met muzieksector versterken

19 januari 2023 - door Veronique Vennekens

De Europese Commissie heeft een consortium gekozen om het Music Moves Europe-initiatief uit te bouwen. Dit consortium zal instaan voor de organisatie van twee EU-conferenties rond de ontwikkeling van de muzieksector en een reeks dialoogsessies.

  • Het gekozen Music Moves Europe-consortium bestaat uit Eurosonic Noorderslag (Nederland), ARTmania (Roemenië), Linecheck (Italië), MaMa (Frankrijk), Reeperbahn Festival (Duitsland) and Tallinn Music Week (Estland).

  • De eerste dialoogsessie wordt georganiseerd op 11-14 mei 2023 in Talinn.

  • De Europese Commissie publiceerde ook een studie rond de mentale en fysieke gezondheidsrisico’s in de muziekindustrie.

Music Moves Europe

Music Moves Europe is een kader waarin de Europese Commissie allerlei initiatieven en acties lanceert om de muzieksector te steunen. Zo is er binnen Creative Europe meer aandacht voor muziekprojecten. Hiermee willen ze diversiteit, creativiteit en innovatie in de sector promoten. Ook onder Horizon Europe en Erasmus+ zijn specifieke oproepen naar de muzieksector voorzien.

Het consortium dat gekozen werd kadert in een oproep ‘Music Moves Europe - Strengthening the dialogue on music’.

Conferenties en dialoog

Het gekozen Music Moves Europe-consortium wordt geleid door Eurosonic Noorderslag (Nederland) en bestaat verder uit ARTmania (Roemenië), Linecheck (Italië), MaMa (Frankrijk), Reeperbahn Festival (Duitsland) and Tallinn Music Week (Estland).

Het consortium organiseert twee Europese conferenties over de algemene ontwikkelingen in de muzieksector voor beleidsmakers en Europese stakeholders. Ze organiseren ook een reeks Music Moves Europe-dialogen in grote muziekconferenties in Europa. Hiermee willen ze de uitwisseling rond Europese zaken, zoals beleid dat impact heeft op muziek en financiering, versterken binnen de muzieksector.

De eerste dialoogsessie zal plaatsvinden tijdens de Tallinn Music Week van 11 tot 14 mei 2023. De eerste conferentie is gepland in het tweede semester van 2023.

Studie rond mentale en fysieke gezondheidsrisico's

De Europese Commissie publiceerde ook een studie naar de mentale en fysieke gezondheidsrisico's in de muzieksector. De studie kan je hier raadplegen.