04 april 2025
De oproep 'Digitalisering bij lokale overheden', valt onder het thema 'Slim Vlaanderen'. Deze oproep richt zich op projecten die de digitaliseringsgraad bij lokale besturen willen verhogen.
De totale oproepenveloppe bedraagt 7,5 miljoen euro, waarvan 5 miljoen euro EFRO-middelen en 2,5 miljoen euro cofinanciering vanuit VLAIO. De subsidie per project bedraagt 60%, waarvan een maximale EFRO-steun van 40%, aangevuld met cofinanciering vanuit VLAIO, voor een totaal maximaal steunbedrag van 1 miljoen euro. Als project moet je dus minstens 40% zelf financieren.
Het doel is om bestaande digitale toepassingen op te schalen en te implementeren, waardoor lokale overheden efficiënter en effectiever kunnen opereren. Dit sluit naadloos aan bij de Vlaamse ambitie om een slimme en toekomstgerichte regio te worden. De oproep mikt niet op implementatie van softwarepakketten rond intern procesbeheer, maar focust op output die gericht is naar dienstverlening en beleidsverbetering voor verenigingen, burgers en ondernemingen. Activiteiten rond cybersecurity kunnen wel het voorwerp uitmaken van een EFRO-project.
Dergelijke toepassingen kunnen o.a. geïmplementeerd worden via bestaande raamcontracten. Ook het opschalen van succesvolle projecten die in de context van ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’ of ‘City of Things’ uitgevoerd werden behoort tot de mogelijkheden.
Het is belangrijk dat er voldoende aandacht is voor het overdraagbaar karakter van het project zodat opgedane kennis later inzetbaar is voor andere projecten en partners.
De oproep staat open voor lokale besturen, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, provinciale entiteiten. Entiteiten van de Vlaamse overheid en kennisinstellingen kunnen als projectpartner deelnemen aan een project maar kunnen zelf geen projectaanvraag indienen. Ondernemingen kunnen activiteiten in opdracht uitvoeren maar kunnen geen deel uitmaken van een projectpartnerschap.
Alle informatie over deze oproep staat op de website van VLAIO.
Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is een van de vijf structuur- en investeringsfondsen om de economische, sociale en territoriale samenwerking in de Europese Unie te versterken.
Vlaanderen neemt via twee kanalen deel aan het EFRO:
via het beheer van een Vlaams EFRO-programma ‘Investeren in Groei en Werkgelegenheid’, kortweg EFRO Vlaanderen
via medebeheer en participatie in negen internationale EFRO-programma’s voor ‘Europese Territoriale Samenwerking’ (Interreg)
Over de structuur- en investeringsfondsen is een akkoord bereikt op Europees niveau. Aangezien deze fondsen in gedeeld beheer zijn, krijgt Vlaanderen ruimte om het programma zelf in te vullen.
Het Vlaamse EFRO-programma 2021 – 2027 beoogt het versterken van de duurzame groei en concurrentiekracht van Vlaanderen, terwijl het tegelijkertijd de transitie naar een koolstofarme, circulaire en energie-efficiënte economie versnelt. Zo draagt het bij aan een sterke reductie van de Vlaamse CO2-emissies, én de realisatie van de Europese Green Deal. Lees meer over het programma op de website van VLAIO.
Projecttype: focus op investering, beperkt werking: activiteiten voor toegepast onderzoek en innovatie; investeringen in toegang tot diensten; apparatuur, software en immateriële activa, netwerken, samenwerking, uitwisseling van ervaringen en activiteiten waarbij innovatieclusters betrokken zijn, onder meer tussen bedrijven, onderzoeksorganisaties en overheidsinstanties; informatie, communicatie en studies.
Europese partners nodig? Nee
Toepasselijke (EU) wetgeving: Verordening 2021/1058 inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Cohesiefonds
Budget: 267 MEUR Europese middelen
Cofinanciering: max. 40% (meer ontwikkelde regio), max. 60% (transitieregio Limburg)
Website fonds: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)
Aanvraagprocedure: Projecten worden ingediend via de EFRO-applicatie (e-loket)
Vlaams contactpunt
EFRO beheersautoriteit en centraal programmasecretariaat
Agentschap Innoveren & Ondernemen
Entiteit EFRO
Ellipsgebouw
Koning Albert II-laan 35, bus 12
1030 Brussel
economie.europa@vlaanderen.be
T 02 553 38 63
Beleidsdoelstelling 1: ‘Slim Vlaanderen’:
erik.degendt@vlaio.be (T 02 553 37 22), jens.meulemans@vlaio.be (T 0477 82 05 45), frederik.maertens@vlaio.be (T 02 553 38 37)
Beleidsdoelstelling 2: ‘Duurzaam Vlaanderen’:
stefaan.pennewaert@vlaio.be (T 02 553 37 25), philippe.rousseau@vlaio.be (T 02 553 37 07)
Provinciale en stedelijke contactpunten
Antwerpen
Anneke Van den aker
Anneke.vandenaker@provincieantwerpen.be
03 240 66 03
Oost-Vlaanderen
Hannah Decavel
hannah.decavel@oost-vlaanderen.be
09 267 86 37
Vlaams-Brabant
Nico Janssen
016 26 74 12
Limburg
Frank Sioen
011 23 74 32
West-Vlaanderen
Doortje Van Hove
doortje.vanhove@west-vlaanderen.be
050 40 32 93
Stedelijk contactpunt EFRO - Antwerpen
Wim Blommaart
wim.blommaart@stad.antwerpen.be
03 338 61 28
Stedelijk contactpunt EFRO - Gent
Heidi Tency
0485 31 65 11