Lokale besturen spelen een cruciale rol in het aanbieden van inclusief en kwalitatief onderwijs. De Europese Unie biedt tal van mogelijkheden voor uitwisselingen, kennisdeling en andere projecten.
Het Europees onderwijsbeleid richt zich op de Europese onderwijsruimte. In 2020 presenteerde de Europese Commissie een nieuwe strategie met aandacht voor:
Kwaliteit
Integratie en gendergelijkheid
Groene en digitale transitie
Leraren en het lerarentekort
Samenwerking tussen universiteiten en hogescholen
Erasmus+ is het Europese programma voor onderwijs. Het ondersteunt partnerschappen en initiatieven om best practices uit te wisselen, betrokkenheid te verhogen en sociale inclusie te bevorderen. De prioriteiten zijn inclusie, duurzaamheid en digitalisering.
AMIF ((Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie)
AMIF biedt kansen voor gemeentelijk basisonderwijs en academies. De focus ligt op de regierol van lokale besturen in integratiebeleid. AMIF middelen worden ingezet om de kloof in tewerkstelling te dichten, toegang tot publieke diensten te verbeteren en specifieke acties op te zetten voor bepaalde groepen zoals vrouwen en jongeren. Deze acties richten zich op personen zonder EU-nationaliteit. ESF Vlaanderen beheert dit luik en is contactpersoon voor deze projecten.
Daarnaast zijn er ook mogelijkheden binnen
CERV-Citizens Equality and Rights Programme
Dit programma stimuleert Europees burgerschap, debat, reflectie en samenwerking op het gebied van herdenken, Europese integratie en geschiedenis. Het bevordert ook participatie in het Europese democratische proces.
Interreg richt zich op grensoverschrijdende opleiding en arbeidsmarktprojecten.