U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Tips voor het indienen van een projectvoorstel: Wouter Hustinx: “Dankzij VLEVA haalde ik mijn eerste Europese project binnen”

27 augustus 2018 - door Stagiair

Wouter Hustinx diende een Europees projectvoorstel in en had meteen prijs. “De workshop projectdevelopment van VLEVA heeft het pad naar succes geëffend”, zegt het onderzoekshoofd van het expertisecentrum onderwijsinnovatie bij Hogeschool PXL in Hasselt. VLEVA polste naar zijn eerste ervaringen met Europese subsidies.  Wat zijn zijn tips voor een succesvolle workshop projectdevelopment?

Placeholder

Hoe vond u de weg naar Europese subsidies?

De weg vinden in het kluwen van Europese subsidies is niet evident. Erasmus+ kende ik wel, maar als ik op die website kijk, vraag ik me af wie daar wijs uit geraakt. Misschien ligt het aan mij, maar ik vind die subsidieoproepen niet, zelfs al weet ik dat ze er zijn. Daarom ben ik heel blij dat VLEVA bestaat. Dankzij die dagelijkse updates ben ik helemaal op de hoogte van de nieuwe subsidieoproepen.

Wat was de meerwaarde van de VLEVA-workshop voor uw projectvoorstel?

De workshop kwam net op het goede moment. In 2012 ik startte ik met het TABLIO-project, over het gebruik van tablets in het klaslokaal.  We ontdekten dat het grootste potentieel van tablets bij binnenklasdifferentiatie ligt. Hierover loopt er momenteel een vervolgproject in ons expertisecentrum. Via dit project onderzoeken we samen met verschillende Europese partners wat wel en niet werkt. Zo kunnen we leerkrachten nog beter ondersteunen bij hun gebruik van tablets voor differentiatie en inclusie.

“Matchmaking via VLEVA was de snelweg naar succes”

Toen ik hoorde over de workshop projectdevelopment, zocht ik Europese partners voor dit project. Ik daag je uit om lerarenopleidingen in het buitenland te vinden via Google. De kans om via die weg partners te vinden is bijna nihil. Een matchmakingsysteem is dus essentieel en een workshop projectdevelopment is een unieke kans om partners te ontmoeten. VLEVA was voor mij dan ook écht een snelweg naar Europa. De tijdsinvestering werd meteen beloond. Omdat het de eerste keer was dat ik een Europees project schreef, had ik helemaal niet verwacht dat het goedgekeurd zou worden. Was het een ‘lucky shot’? Dat zal moeten blijken. Maar ik voel me wel zeker over het project en over onze capaciteit om het tot een goed einde te brengen.

Hoe gaat zo’n workshop projectdevelopment precies in zijn werk?

Ik diende mijn projectidee in en werd geselecteerd voor de workshop. Een aantal weken later kreeg ik een lijst met geïnteresseerde partners toegestuurd. Daaruit heb ik een tiental partners gekozen. Met hen heb ik een rondetafelgesprek gehad tijdens de workshop. Nadien schreef ik een korte beschrijving van het project. Op die basis vroeg ik aan de geïnteresseerde partners wie zich wou engageren voor het project. Daarna volgde met ieder van hen een Skype-gesprek en één gesprek met de hele groep: dat gaf mij de nodige info om het dossier te schrijven. Na de goedkeuring door de partners, diende ik het in.

“Via VLEVA vond ik vijf partners voor mijn consortium”

Tijdens de VLEVA-workshop ontmoette ik een 10-tal geÏnteresseerde partners. Uiteindelijk is er maar één daarvan in het consortium terechtgekomen. Maar alle andere partners vond ik ook via VLEVA. Twee partners contacteerden me via e-mail nadat ze de beschrijving online hadden gevonden. De andere twee partners vond ik via contacten van deelnemers aan het rondetafelgesprek. Omdat het mijn eerste Europese project was, moest ik van nul beginnen. Ik kende geen goede partners uit vorige projecten, maar dankzij dit traject kon ik toch een mooi consortium samenstellen.

Bij Europese subsidies komen niet alleen voordelen kijken. Wat moeten mensen die voor het eerst een Europees subsidieproject indienen zeker weten?

Twee zaken: er zijn heel wat administratieve regeltjes en Europese subsidies zijn géén jackpot. Wij hebben € 373.500 Europese steun gevraagd. Dat is afgeroomd naar € 343.000. Hogeschool PXL krijgt daarvan € 70.000 voor een project van 2,5 jaar. Het is dus niet zo dat we poen scheppen. Strategische partnerschappen van Erasmus+ worden voor 70% Europees gefinancierd. 30% moet je zelf financieren. Maar wij zullen meer dan 30% moeten bij-financieren om de kosten te dekken. Denk dus niet dat je met een Europees project gebeiteld zit. Maar als je jouw expertise wilt versterken en expertise wilt delen, is dit de uitgelezen kans.

Wat is uw beste tip voor een succesvolle workshop projectdevelopment?

Wees goed voorbereid en kom naar de workshop met een duidelijk idee over je project. Zo’n projectontwikkelingsworkshop is geen plek om te brainstormen, want daarvoor is de tijd te beperkt. De doelen en belangrijkste acties moeten al duidelijk zijn. Tijdens de workshop kun je daarover onderhandelen. En vooral: ga ervoor! Want internationale samenwerking is de toekomst.

VLEVA is ook úw brug naar Europa. Houd de partnersearches die in onze subsidiewijzer verschijnen in het oog of stuur uw eigen partnerzoektocht naar subsidieteam@vleva.eu. En ontvang uw uitnodiging voor onze projectontwikkelingsworkshops dankzij uw account op de website.

Maak een account aan

Volg ons