U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuw bij VLEVA: Simon De Coster

12 maart 2019 - door Grete Hellemans

Op 4 maart startte Simon bij VLEVA. Als liaisonofficer volgt hij de thema’s begroting, economisch bestuur, regionaal beleid, betere regelgeving en toekomst EU van dichtbij op. Gekoppeld aan zijn studies Europese Politiek liep Simon stage bij de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU. Naast een trotse Europeaan is Simon ook een sportliefhebber in hart en nieren.

Placeholder

Wat trekt je aan in de job van liaisonofficer?

Het lijkt mij fantastisch om als spilfiguur te fungeren tussen de verschillende VLEVA-stakeholders. Enerzijds krijg je de kans om in contact te komen met verschillende beleidsniveaus, zowel nationaal als internationaal. En anderzijds leer je veel over het Vlaamse middenveld en waar zij mee bezig zijn. Het VLEVA-devies "Meer Vlaanderen in Europa en meer Europa in Vlaanderen" vat het goed samen: als liaisonofficer geef je het Vlaams middenveld een forum en versterk je de synergie tussen Vlaanderen en Europa. Daar wil ik me zonder twijfel voor inzetten!

Wanneer kreeg de ‘Europese microbe’ je te pakken?

Toen ik als tienjarig kind mijn Belgische franken ging inwisselen voor euro’s, vond ik het gegeven van een Europese gemeenschappelijke munt al enorm fascinerend. Tijdens mijn studies leerde ik dan meer over de Europese instellingen en de geschiedenis ervan. Het was voor mij snel duidelijk dat de EU een uitzonderlijk project is, waar we ontzettend trots op mogen zijn. Sindsdien volg ik het Europees gebeuren op de voet.

Wat vind jij dat er beter kan in Europese berichtgeving?

Voor veel Europeanen lijkt er een mysterieuze waas rond het Europese beleid en zijn beslissingsprocedures te hangen. Het is belangrijk om die rook weg te nemen. De Europese Unie zorgt namelijk voor ontzettend veel mogelijkheden en kansen op ons continent. Maar, ze moet wel proberen de afstand te verkleinen. Dat kan door duidelijke berichtgeving. Geen Europees vakjargon, maar concrete voordelen aanreiken voor haar burgers en organisaties.

Wat staat er op korte termijn op je programma? Waar kijk je naar uit?

Eerst en vooral neem ik de tijd om al ‘mijn leden’ beter te leren kennen. Ik ben erg benieuwd om ze te ontmoeten. Ik wil graag weten wat voor hen belangrijk is. Het zijn bovendien spannende tijden voor Europa, met de verkiezingen voor de deur. Hoe zal het parlement eruit zien? En wat zal de prioriteit van de nieuwe Commissie worden de komende vijf jaar? Ik kijk er enorm naar uit om het allemaal te ontdekken!
 

Maak een account aan

Volg ons