U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuw bij VLEVA: Maarten Libeer, uw liaisonofficer voor sociale zaken, onderwijs en werk

12 februari 2019 - door Maarten Libeer

Eén week is hij nu aan de slag bij VLEVA. Liaisonofficer voor de thema’s sociale zaken, onderwijs en werk. Maarten behaalde een master in Europese studies aan de Universiteit Gent en een master Business Administration aan de KU Leuven. Voordien liep hij stage bij The European Institute in Washington en het Europees Parlement. Maarten is een fiere scout én een rasechte West-Vlaming. Maar binnenkort ruilt hij Harelbeke voor de hoofdstad.

Placeholder

Wanneer kreeg de ‘Europese microbe’ je te pakken?

Dat gebeurde vrij snel, al in het eerste jaar van mijn opleiding. Zodra ik enige notie begon te krijgen van het concept ‘Europese Unie’ stond ik versteld van de reikwijdte en het belang van de EU. Het maakte me erg enthousiast, dus ik voelde wel snel ‘hier wil ik mee aan de slag’. Ik vind het dus fantastisch dat ik bij VLEVA mag starten. Als brug tussen de verschillende beleidsniveaus, en als verantwoordelijke voor erg boeiende thema’s.

Waren je stages een belangrijke aanvulling op je studies?

Allebei waren die heel erg waardevol. Mijn eerste stage bij The European Institute bood me een andere blik op Europa. De focus lag er op de transatlantische relaties, er werd gewerkt aan een Europees-Amerikaans handelsakkoord. Ik kon dus van ‘buitenaf’ naar Europa kijken. In het Europees Parlement mocht ik het proces dan van binnenuit meemaken. Ik leerde er hoe de theorie zich verhoudt tot de praktijk, en hoe de besluitvormingsmachine precies werkt. Ook het ‘politieke’ aspect was erg leerrijk. Met beide ervaringen in m’n rugzak hoop ik de juiste bagage te hebben om noodzakelijke nuances te leggen.

Waarom wil jij graag bij VLEVA werken?

Het is de ideale job op het ideale moment. Uiteraard is er de link met mijn studies, maar ook het vooruitzicht op een geëngageerd en dynamisch team trok me erg aan. Bovendien krijg ik nu weer een andere blik op Europa. Deze keer uit het oogpunt van een lidstaat, maar ook uit dat van het Vlaamse middenveld en lokale overheden. En dat maakt het zo interessant. Die verschillende ‘blikken’ geven me een bredere kijk op én kennis over Europa. Op die manier hoop ik ‘mijn’ VLEVA-leden goed te ondersteunen.

Hoe wil je Europa dichter bij de burger brengen?

Je moet mensen doen inzien waarom de EU nuttig en relevant is. Mensen weten vaak niet wat ze in handen hebben tot het wegvalt. Daarnaast moeten de ‘Europese boodschappen’ toegankelijker gemaakt worden. Probeer maar eens de relevantie van een ingewikkelde richtlijn uit te leggen die als doel heeft de investeringsbanken te harmoniseren. En leg dat dan naast een simpele oneliner zoals ‘Europa zorgt voor ongecontroleerde massamigratie’. De boodschap juist brengen dus, daar is een belangrijke taak weggelegd voor een organisatie zoals VLEVA.

Wat staat er op korte termijn op je programma? Waar kijk je naar uit?

Momenteel ben ik me volop aan het inwerken: lezen, lezen, lezen dus. Ik probeer de relevante dossiers zo snel mogelijk in de vingers te krijgen. Ik wil ook snel de VLEVA-leden kennen natuurlijk, want zij vormen de basis van VLEVA. Verder staan er ook al enkele events op de agenda. Iets waar ik ontzettend naar uitkijk! En, de Europese verkiezingen komen eraan. Erg boeiende tijden dus voor een gepassioneerde Europeaan.
 

Volg Maarten op Twitter via @MaartenVLEVA.

Maak een account aan

Volg ons