U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Meet the MEPs: Tom Vandenkendelaere

09 februari 2021 - door Grete Hellemans

Twee nieuwe gezichten op het Vlaams-Europese toneel. VLEVA laat je graag kennismaken met Tom Vandenkendelaere. Hij vervangt Kris Peeters in het Europees Parlement.

Wat is uw functie? Wat deed u voordien?

Ik ben één van de 21 Belgische Europese parlementsleden. ​Dit is mijn tweede mandaat. Voordien was ik Schepen in Roeselare, bevoegd voor onderwijs, patrimonium, omgevingsvergunningen en stadsontwikkeling. Daarnaast had ik een aantal zelfstandige consultancy-activiteiten.​ ​Tussen 2014 en 2019 oefende ik mijn eerste mandaat uit in het Europees Parlement.

Placeholder

U neemt de fakkel over van Europarlementslid Kris Peeters. Hoe zal uw parlementair werk eruit zien?

Mijn bevoegdheden als Europees Parlementslid zijn de commissies Consumentenzaken en Buitenlandse Zaken. Daarnaast heb ik ook bijzondere aandacht voor het landbouwbeleid van de EU. Zo heb ik een goeie kijk op wat zowel binnen onze grenzen als daarbuiten gebeurt en moet gebeuren ​op Europees vlak.

Bent u goed kunnen starten?

​Het is terugkeren naar een vertrouwde omgeving maar ​in vergelijking met ​de vorige legislatuur is me in die eerste weken uiteraard de immense leegte in ​de Europese wijk opgevallen. Een start temidden een strenge lockdown voelt niet écht als een start aan. Desalniettemin valt me ook op hoe goed het Europees parlement digitaal georganiseerd is, ​daardoor ben ik efficiënt gestart.

Waar wilt u op inzetten? Waar wilt u op het einde van de legislatuur uw stempel op gedrukt hebben? 

Eenvoudig gezegd: beleid mee vorm geven, opdat de EU een sterkere plaats in de wereld kan opeisen en we ook intern Europees onze markt feilloos kunnen doen werken, niet in het minst voor alles wat we eten en drinken. ​

Wat maakt Europa belangrijk voor u?

Hoewel ​ik, gelukkig maar, geen kind van de oorlog ​ben, is voor mij Europa nog steeds de beste garantie op vrede op ons continent. Daarnaast voel ik me Europeaan, omdat we geleerd hebben om op zoveel diverse manieren samen te werken met andere landen en daarbij elkaars manier van leven ook leren kennen. Dat vind ik ook persoonlijk enorm verrijkend. 

Wat kan VLEVA, het Vlaams middenveld en lokale overheden voor u doen? 

VLEVA is voor mij de stethoscoop die me toelaat zeer snel aan te voelen wat leeft in het Vlaamse middenveld. Het is een verlengstuk van dat middenveld dat in het hart van de Europese instellingen erg actief is en daardoor gekend. Wil ik snel inhoudelijke informatie of de belangrijkste stakeholders over bepaalde thema's consulteren, dan is VLEVA 'the number to call'. 

 

Maak een account aan

Volg ons