U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Stage > Eu nieuws >

Veel vragen over de herziening van de detacheringsrichtlijn in de Raad

07 september 2018 - door Kelly Digneffe

Op maandag 7 maart 2016 woonde EU-Commissaris Thyssen de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (EPSCO) bij om een kort overzicht te geven van de herziening van de detacheringsrichtlijn, die vandaag door de Europese Commissie voorgesteld wordt. De herziening van de detacheringsrichtlijn moet zorgen voor rechtvaardige arbeidsvoorwaarden en een gelijk speelveld voor bedrijven. Er was geen tijd voor vragen of debat voorzien, maar 14 ministers wilden toch tussenkomen.

Veel vragen over de herziening van de detacheringsrichtlijn in de Raad

Polen, Hongarije en Estland hadden vragen bij de timing van het proces. Ze wezen erop dat de deadline voor omzetting van de handhavingsrichtlijn in nationale wetgeving pas in juni 2016 is. Polen, Letland, Oostenrijk en Zweden hadden kritiek op de transparantie van het opmaakproces. Ze menen dat de sociale partners hier niet voldoende bij betrokken worden. De vragen van Oost-Europese lidstaten gingen vooral over de impact op het concurrentievermogen, terwijl West-Europese lidstaten vooral bezorgd zijn over de aanpak van onregelmatigheden. De vele vragen tonen aan dat de herziening van de detacheringsrichtlijn een controversieel dossier is. Commissaris Thyssen zei dat ze erg graag zou antwoorden op de vragen van de lidstaten, maar dat ze loyaal moet zijn aan het college van commissarissen, die de tekst op 8 maart bespreekt. 

Meer lezen

Belangrijkste resultaten van de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (EPSCO) 07/03/2016

Detacheringsrichtlijn (96/71/EG)

Verwante berichten

Het Europees Parlement komt met een eigen initiatiefrapport over sociale dumping

Maak een account aan

DOSSIER

Herziening detacheringsrichtlijn

De nieuwe detacheringsrichtlijn is verschenen in het publicatieblad, dit dossier is nu afgerond. De nieuwe richtlijn treedt in werking vanaf 30 juli 2020.

Lees meer
Volg ons