U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Stage > Eu nieuws >

Het Europees Parlement komt met een eigen initiatiefrapport over sociale dumping

06 september 2018 - door Kelly Digneffe

Deze week heeft het parlementair comité voor werkgelegenheid en sociale zaken een eerste debat gevoerd over het eigen initiatiefrapport over sociale dumping. Dit rapport komt er naar aanleiding van de aankondiging van het Pakket Arbeidsmobiliteit door de Europese Commissie. Tijdens het debat bleken de meningsverschillen tussen de parlementsleden erg groot. 

Het Europees Parlement komt met een eigen initiatiefrapport over sociale dumping

Guillaume Balas, een Frans europarlementslid van de sociaaldemocratische fractie en rapporteur van dit rapport, pleit ervoor om controles en coördinatie tussen lidstaten te verhogen. Zo moeten lacunes in de regelgeving aangepakt worden en het principe 'hetzelfde loon en dezelfde sociale bescherming voor hetzelfde werk' een realiteit worden. 

 

Het conceptrapport roept de Europese Commissie op om een richtlijn over arbeidsinspectie voor te stellen. Het vraagt daarnaast aan de lidstaten om te investeren in hun arbeidsinspectie en om een Europese instelling voor transnationale arbeidsinspecteurs op te zetten. Het conceptrapport beklemtoont ook dat sociale dumping in de transportsector bestreden moet worden.

 

Guillaume Balas zal nog heel wat werk voor de boeg hebben, want er was grote verdeeldheid over de inhoud van het rapport. Nu de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk de voorstelling van het Pakket Arbeidsmobiliteit vertragen, heeft hij nog wat tijd. Al benadrukt de Vlaamse eurocommissaris Marianne Thyssen dat ze het pakket zo snel mogelijk wil voorstellen.

 

Meer lezen:

Lees hier het conceptrapport over sociale dumping.  

Verwante berichten

Drie grote uitdagingen voor werkgelegenheid en sociale zaken in 2016 

Maak een account aan

DOSSIER

Herziening detacheringsrichtlijn

De nieuwe detacheringsrichtlijn is verschenen in het publicatieblad, dit dossier is nu afgerond. De nieuwe richtlijn treedt in werking vanaf 30 juli 2020.

Lees meer
Volg ons