Europese Commissie zet koers uit naar nieuwe EU-begroting

14 februari 2025 - door Kaatje Gevaert

De Europese Commissie publiceerde op 11 februari 2025 een mededeling over de toekomst van de Europese langetermijnbegroting, het zogenaamde meerjarig financieel kader (MFK). 

  • Dit kader bepaalt hoeveel geld de EU kan uitgeven en aan welke beleidsprioriteiten. 

  • De Commissie roept burgers, bedrijven en overheden op om deel te nemen aan consultaties die het nieuwe MFK vorm zullen geven. 

  • Wat betekent dit voor Vlaanderen? En hoe kan jij meedenken?

Een moderne EU-begroting met meer impact

De Europese Commissie publiceerde op 11 februari 2025 een mededeling over de toekomst van de Europese langetermijnbegroting, het zogenaamde meerjarig financieel kader (MFK). In deze mededeling staat dat het nieuwe EU-meerjarenbudget toekomstgericht moet zijn en beter moet aansluiten bij de nieuwe Europese prioriteiten, zoals een eigen defensie-industrie of de concurrentiekracht van de Europese industrie. De Commissie spreekt van een 'versterkt en hervormd' Europees budget, zonder bedragen.

De Europese Unie staat voor grote uitdagingen: concurrentiekracht, defensie, innovatie en klimaatverandering. De Commissie pleit in deze context voor een flexibelere en effectievere begroting. Een Europees Fonds voor Concurrentievermogen moet investeringen in strategische sectoren en kritieke technologieën ondersteunen. De financiering voor extern optreden wordt herzien om beter aan te sluiten bij geopolitieke belangen en het buitenlands beleid. Daarnaast wil de Commissie extra waarborgen inbouwen om de rechtsstaat te beschermen en de inkomsten van de EU moderniseren.

Waarom is dit belangrijk voor Vlaanderen?

De EU-begroting ondersteunt Vlaamse landbouwers, onderzoekers, bedrijven en culturele organisaties via verschillende financieringsprogramma’s. In de komende jaren zullen hervormingen in het MFK bepalen hoeveel middelen naar deze sectoren vloeien. De Commissie stelt dat ‘de status quo geen optie is’. Hoe de EU deze uitdagingen aanpakt heeft met andere woorden rechtstreeks impact op Vlaanderen.

De Europese Commissie zal in juli 2025 haar formele voorstel voor het nieuwe MFK indienen. Daarna starten de onderhandelingen, die meerdere jaren kunnen duren. Het is daarom cruciaal dat Vlaamse organisaties en overheden nu al hun stem laten horen.

Jouw stem in Europa: publieke consultaties en burgerpanel

De Europese Commissie wil iedereen betrekken bij de vormgeving van het volgende Meerjarig Financieel Kader (MFK) en lanceert daarom zeven publieke consultaties. Deze gaan zowel over de algemene werking en prestaties van het EU-budget als over specifieke beleidsdomeinen, zoals EU-financiering voor concurrentievermogen, externe actie en crisisrespons en burgerbescherming. Vlaamse organisaties kunnen zo hun stem laten horen en mee bepalen hoe de EU-middelen in de toekomst worden ingezet. Wil je deelnemen? Dat kan tot en met 7 mei 2025 via de volgende links:

Naast de consultaties organiseert de Commissie ook een burgerpanel met 150 Europeanen, die concrete aanbevelingen zullen formuleren voor de volgende EU-begroting. Hoe deze burgers geselecteerd worden, is nog niet duidelijk, maar de Commissie zal ook een online platform openen waar iedereen kan deelnemen aan het publieke debat over de toekomst van het MFK.

Verder trekt commissaris Serafin in de eerste helft van 2025 door Europa om in dialoog te gaan met nationale en regionale overheden, belanghebbenden en ontvangers van EU-subsidies. Ook Vlaamse organisaties krijgen zo de kans om hun standpunten en behoeften te delen.

Achtergrond

De EU-begroting is van cruciaal belang voor de verwezenlijking van de EU-prioriteiten. Door de middelen te bundelen, samen op te treden en steun te verlenen aan alle EU-landen, hun burgers en daarbuiten, versterkt de EU-begroting de economie en de geopolitieke positie van Europa.

De EU heeft een jaarlijkse begrotingscyclus en een langetermijnbegroting, die bekend staat als het meerjarig financieel kader (MFK). Deze meerjarenplanning zorgt voor voorspelbaarheid van de EU-uitgaven, in het bijzonder voor meerjarenprojecten en -beleid. Het huidige financiële kader loopt van 1 januari 2021 tot 31 december 2027, met een totaal uitgavenbedrag van 1 211 miljard euro. Dit wordt aangevuld met NextGenerationEU, een tijdelijk herstelinstrument van maximaal 807 miljard euro om de Europese economie te stimuleren na de coronapandemie.

Voor meer informatie