Resultaat COP29: jaarlijks 300 miljard dollar voor klimaatfinanciering

27 november 2024 - door Ina De Vlieger

Op 24 november 2024 bereikten de onderhandelende partijen op de VN-klimaattop in Bakoe (COP 29) een slotakkoord. Het belangrijkste agendapunt op deze klimaattop was een nieuwe internationale doelstelling voor klimaatfinanciering.

  • Het slotakkoord bepaalt dat rijke landen jaarlijks 300 miljard dollar moeten bijdragen om de klimaatkosten van ontwikkelingslanden te dekken.

  • Er is een akkoord bereikt voor een internationale koolstofmarkt.

  • De EU heeft op de COP29 haar ‘eerste tweejaarlijkse transparantieverslag over het traject van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs’ voorgesteld.

Nieuwe internationale doelstelling voor klimaatfinanciering

Het slotakkoord legt een bedrag van 300 miljard dollar aan jaarlijkse financiering vast dat de rijke landen tussen 2025 en 2035 moeten verstrekken aan deze landen die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Het akkoord moedigt ontwikkelingslanden, die door de Verenigde Naties als zodanig zijn gedefinieerd, zoals China, aan om bij te dragen aan de financieringsdoelstelling, maar alleen op vrijwillige basis.

Het afgeklopte bedrag is een teleurstelling voor de ontwikkelingslanden die vroegen om een jaarlijks bedrag van 1300 miljard dollar.

Internationale koolstofmarkt

Over het algemeen waren de reacties positief over het akkoord dat is bereikt over het kader voor internationale koolstofmarkt (artikel 6 van de Overeenkomst van Parijs), dat de weg vrijmaakt voor een koolstofprijsbeleid op wereldschaal.

Wat met uitfasering gebruik van fossiele brandstoffen?

In het slotakkoord is er geen verwijzing opgenomen naar de geleidelijke transitie weg van fossiele brandstoffen, hoewel dit was overeengekomen op de COP28 (Dubai, 2023). Brazilië, organisator van de volgende VN-klimaatconferentie (COP30, 2025) zou deze kwestie opnieuw opnemen.

EU’s eerste tweejaarlijkse transparantieverslag over traject doelstellingen Akkoord van Parijs

Op de COP29 heeft de EU haar eerste tweejaarlijkse transparantieverslag over het traject van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs gepubliceerd (biennial transparency report - BTR).

BTR-verslagen zijn een belangrijk onderdeel van de uitvoering van het Akkoord van Parijs, omdat ze de transparantie en verantwoordingsplicht voor klimaatambities versterken. Het gaat niet alleen om het rapporteren van de vooruitgang die is geboekt bij het behalen van de klimaatdoelstellingen voor 2030, maar ook om het versterken van de nieuwe 'nationaal vastgestelde bijdragen' (NDC's) die voor 2025 worden verwacht.

Het NDC van de Europese Unie zal worden gebaseerd op haar 2040-klimaatdoelstelling, met als doelstelling een vermindering van de netto broeikasgasemissies met 90% ten opzichte van 1990. Dit doel is opgenomen in het tweejaarlijkse transparantieverslag, maar moet nog worden besproken voordat het kan worden verankerd in de Europese klimaatwet.

In het verslag wordt ook de balans opgemaakt van de steun die de EU aan ontwikkelingslanden heeft gegeven: in 2023 heeft de EU 28,6 miljard euro bijgedragen aan overheidsfinanciering voor de bestrijding van klimaatverandering.

De meest recente inventariscijfers tonen aan dat de uitstoot van broeikasgassen in de EU in 2022 met 32,6% is gedaald ten opzichte van 1990. Dit laat zien dat er vooruitgang is geboekt richting de doelstellingen.

Lees het eerste EU tweejaarlijkse transparantieverslag over het traject van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs gepubliceerd

Meer lezen over resultaten COP 29