U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Digitale contracten: Maltees voorzitterschap publiceert compromistekst

24 mei 2018 - door Veronique Vennekens

Het Maltees voorzitterschap publiceerde een compromistekst voor het voorstel over de levering van digitale inhoud. Uit deze tekst blijkt dat de lidstaten technische veranderingen willen aan de remedies voor contractbreuk.

De tekst van het Maltees voorzitterschap draait om artikel 12 en 13 van het voorstel van de Europese Commissie. De tekst bevat amendementen op de voorwaarden waaronder bepaalde remedies voor contractbreuk (artikel 12) en de verplichtingen van de leverancier bij het stopzetten van het contract (artikel 13) van toepassing zijn.

De raadswerkgroep voor Burgerlijk Recht zal de voorgestelde tekst bespreken op 27 en 28 april.

Digitale contracten: Maltees voorzitterschap publiceert compromistekst

Wat stelt het Maltees voorzitterschap voor?

Voor de remedies bij contractbreuk door gebrek aan overeenstemming wil het raadsvoorzitterschap vermijden dat het recht om digitale inhoud of diensten conform te laten maken, ervoor zorgt dat de leverancier disproportionele kosten moet dragen.

De tekst stelt ook aanpassingen voor bij gevallen waarbij de consument een geschikte korting of terugbetaling krijgt bij het beeindigen van het contract. Het voorzitterschap wil hieraan enkele cases toevoegen:

  • het gebrek aan overeenstemming doet zich voor nadat de leverancier geprobeerd heeft om de digitale inhoud of dienst in conformiteit te krijgen,
  • de impact van het gebrek aan overeenstemming is in die mate dat het onmiddelijke korting of het beeindigen van het contract gerechtvaardigd is,
  • de levering van de digitale inhoud of dienst is uitgesteld

Andere aanpassingen handelen over de terugbetalingsmogelijkheden. Het onderdeel waarbij consumenten het contract mogen beeindigen wanneer ze digitale inhoud of diensten kregen in ruil voor hun persoonlijke data is verwijderd.

Wat betreft de verplichtingen van de leverancier onder artikel 13, wil het voorzitterschap meer flexibiliteit voor terugbetalingen die moeten gebeuren nadat het contract is afgelopen nadat de digitale inhoud of diensten wel conform waren. De leverancier zou dan enkel het deel van de prijs terugbetalen dat overeenkomt met de periode waarin de digitale inhoud of dienst nog niet conform waren.

Meer lezen?

Lees hier de volledige compromistekst 

Lees hier het volledige voorstel van de Europese Commissie

Maak een account aan

DOSSIER

Regels digitale overeenkomsten: levering van digitale inhoud én verkoop van goederen

Zowel Parlement als Raad keuren finale teksten goed. Beide richtlijnen verschijnen in het Europees Publicatieblad.

Lees meer
Volg ons