06 september 2024 - door Kristof Vlaeminck
De Europese Commissie heeft een openbare raadpleging gepubliceerd om input te verzamelen voor het opstellen van richtsnoeren die minderjarigen beter beschermen op onlineplatforms.
De Europese Commissie zal richtsnoeren opstellen om bij te dragen aan de handhaving van de digitaledienstenverordening in de EU-landen.
Belanghebbenden krijgen door de bevraging de kans om hun bijdrage te leveren.
Je kan input geven tot 30 september 2024.
De richtsnoeren zullen de uitvoering van de digitaledienstenverordening (Digital Services Act) ondersteunen, die sinds februari 2024 volledig van kracht is in de EU. De digitaledienstenverordening bevat regels die de online omgeving veiliger, eerlijker en gebruiksvriendelijker maken, met speciale aandacht voor de bescherming van minderjarigen.
Onlineplatforms die toegankelijk zijn voor kinderen, moeten gepaste maatregelen nemen om hun privacy en veiligheid te garanderen.
Gebruikers moeten illegale inhoud eenvoudig kunnen melden.
De algemene voorwaarden van platforms moeten begrijpelijk zijn voor jonge gebruikers.
Het gebruik van manipulatieve ontwerpen (‘donkere patronen’) die gebruikers misleiden, is verboden.
Kinderen mogen niet worden blootgesteld aan advertenties op basis van profilering.
Grote platforms met meer dan 45 miljoen gebruikers per maand in de EU moeten jaarlijks de risico’s voor minderjarigen evalueren en maatregelen voorstellen om die te beperken.
Indien platforms deze regels niet naleven, hebben de Europese Commissie en nationale autoriteiten de bevoegdheid om boetes op te leggen, die kunnen oplopen tot 6% van de jaaromzet.
Na de invoering van de digitaledienstenverordening is het de taak van de Europese Commissie om richtsnoeren op te stellen die ervoor zorgen dat de bescherming van kinderen en jongeren online consistent en doeltreffend wordt gehandhaafd in alle EU-landen. De richtsnoeren zullen bijdragen aan een veiligere online omgeving voor minderjarigen.
Met deze raadpleging wil de Europese Commissie de input van een breed scala aan belanghebbenden die hen moet ondersteunen bij het opstellen van de richtsnoeren. De Europese Commissie staat open voor suggesties over de reikwijdte, de aanpak en de inhoud van de richtsnoeren.
De raadpleging is gericht op publieke en private belanghebbenden, waaronder:
nationale autoriteiten, met name digitaledienstencoördinatoren en andere bevoegde instanties (bv. mediaregulatoren), en desbetreffende ministeries;
onderzoeksorganisaties en de academische wereld;
internationale organisaties;
maatschappelijke organisaties, met inbegrip van kinderrechtenorganisaties;
professionals die werkzaam zijn op het gebied van de gezondheid van minderjarigen (psychologen, psychiaters, sociologen enz.);
alle onlineplatforms, met inbegrip van zeer grote onlineplatforms en zeer grote onlinezoekmachines;
brancheorganisaties;
kinderen en jongeren, leerkrachten en ouders (of wettelijke vertegenwoordigers).
De bevraging over de richtsnoeren van de digitaledienstenverordening
Achtergrondinformatie over de bevraging
De digitaledienstenverordening (Digital Services Act)