U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Potentiële missies Horizon Europe bekendgemaakt

25 juni 2020 - door Simon De Wachter

Langverwacht: de mission boards hebben hun voorstellen voor potentiële missies gelanceerd. De domeinen voor de vijf missies zijn:

  • Kanker
  • Klimaatadaptatie
  • Gezonde oceanen
  • Klimaatneutrale steden
  • Gezonde bodem en voeding

In dit artikel kom je te weten hoe deze missies concreet uitgewerkt worden.

Potentiële missies Horizon Europe bekendgemaakt

Missies Horizon Europe

De missies zijn een belangrijke nieuwigheid binnen Horizon Europe, het toekomstige kaderprogramma voor onderzoek en innovatie en de opvolger van Horizon 2020. Missies zijn ambitieuze doelen die binnen een bepaald periode moeten worden bereikt om enkele van onze grote wereldwijde uitdagingen aan te pakken.

Bij de totstandkoming van Horizon Europe heeft de EU vijf brede domeinen voor missies geïdentificeerd. Per missie werd een mission board opgericht, een expertengroep die de ontwikkeling en uitvoering van de missies moeten ondersteunen. Zij hebben nu een voorstel gedaan voor vijf potentiële missies:

  • Kanker overwinnen: mission possible - Het doel is om tegen 2030 meer dan 3 miljoen levens te redden en langer en beter te leven. Hiervoor moeten we een grondig begrip van kanker krijgen, preventie, diagnose en behandeling verbeteren, de levenskwaliteit van kankerpatiënten ondersteunen en zorgen voor een eerlijke toegang tot het bovenstaande in heel Europa.
  • De overgang naar een klimaatvriendelijk en veerkrachtig Europa versnellen - Het doel is om Europa tegen 2030 voor te bereiden op de aanpak van klimaatverstoringen, de overgang naar een gezonde en welvarende toekomst binnen veilige planetaire grenzen te versnellen en oplossingen voor veerkracht op te schalen die maatschappelijke transformaties veroorzaken.
  • Onze oceaan en wateren regenereren - Het doel is om tegen 2030 zeewater en zoetwater schoon te maken, aangetaste ecosystemen en habitats te herstellen en de blauwe economie koolstofarm maken om de essentiële goederen en diensten die ze leveren duurzaam te benutten.
  • 100 klimaatneutrale steden in 2030, door en voor de burger - Het doel is om 100 Europese steden te steunen, promoten en tentoonstellen in hun systemische transformatie naar klimaatneutraliteit tegen 2030 en deze steden te ontwikkelen als experimentatie- en innovatiehubs.
  • Zorgen voor de bodem is zorgen voor het leven - Het doel is dat tegen 2030 ten minste 75% van alle bodems in de EU gezond zijn en de essentiële diensten kunnen leveren waarvan we afhankelijk zijn, voor gezonde voeding, mensen, natuur en klimaat.

Burgerconsultaties

Tot en met september zullen Europese burgers geconsulteerd worden over de potentiële missies. De centrale vraag is of deze missies relevant zijn en een verschil maken voor burgers. Verschillende burgerparticipatie-events zullen in de EU-lidstaten plaatsvinden om de meningen van de burgers te verzamelen.

Tijdens de European Research & Innovation Days op 22-24 september zullen de mission boards hun finale aanbevelingen over de missies overhandigen aan de Europese Commissie. De Commissie zal de definitieve missies bekendmaken op het einde van 2020, om vervolgens deel uit te maken van Horizon Europe vanaf 2021.

Persbericht Europese Commissie 
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

DOSSIER

Tussentijdse evaluatie Horizon 2020 & totstandkoming Horizon Europe

De Raad en het Europees Parlement hebben een definitief akkoord bereikt over Horizon Europe.

Lees meer
Volg ons