U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Evenwicht werk-privé: moeilijke onderhandelingen op komst

11 oktober 2018 - door Hanne De Roo

Er zijn bijzonder moeilijke onderhandelingen op komst voor de richtlijn evenwicht werk-privé. Dit bleek uit de tweede interinstitutionele vergadering op 8 oktober 2018. De standpunten van de Raad en het Parlement lopen sterk uiteen.

De blokkering is voornamelijk het gevolg van het standpunt van de Raad, die geen voorstellen maakt om vooruitgang te boeken op het niveau van

  • vaderschapsuitkeringen en ouderschapsverlof,
  • de duur van niet-overdraagbaarheid tussen de moeder en de vader, en
  • de leeftijd van kinderen waarvoor speciale regelingen op het werk zijn toegestaan.
Evenwicht werk-privé: moeilijke onderhandelingen op komst

Wat het vaderschapsverlof en ouderschapsverlof betreft, is het probleem dat de Raad niet bereid is om überhaupt iets op te geven. Het Europees Parlement zal, op zijn beurt, ook niet toegeven als het over ouderschapsverlof gaat. Waar het Parlement voorziet in 80% van het bruto salaris voor vaderschapsuitkering en verzorgerbetaling, en 78% voor ouderschapsverlof, heeft de Raad overeenstemming bereikt over "een passende vergoeding".

Europarlementsleden hebben bovendien de periode van niet-overdraagbaarheid van ouderschapsverlof op vier maanden gezet, terwijl de Raad maar twee maanden (waarvan anderhalf wordt vergoed) heeft vooropgesteld.

In het Europees Parlement is de hoogste leeftijdsgrens van een kind om in aanmerking te komen voor ouderlijk zorgverlof en aanpassingen aan werkarrangementen tien jaar, maar de lidstaten hebben elke verwijzing naar een bepaalde leeftijd geschrapt. Het Parlement heeft de gevallen uitgebreid waarin zorgverlof kan worden aangevraagd. De richtlijn werd aangepast om rekening te houden met homokoppels.

De medewetgevers zijn het wel over één punt eens: de noodzaak om overeenstemming te bereiken onder het Oostenrijkse voorzitterschap voor het einde van het jaar. Sommige waarnemers vrezen echter het ergste, gezien de manier waarop de laatste vergadering ging.

Een technische vergadering is gepland op 18 oktober. De volgende interinstitutionele bijeenkomst is gepland op 6 november.

Maak een account aan

DOSSIER

Evenwicht werk-privé voor werkende ouders

Het Europees Parlement heeft amendementen op het commissievoorstel goedgekeurd. Trialogen kunnen nu van start gaan na de zomervakantie. 

Lees meer
Volg ons