U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Develop Artificial Intelligence for diagnosis and treatment of paediatric cancer

Deadline

Code

PPPA-AIPC-2020

Doelstellingen

De Europese Commissie heeft op 20 april 2020 een besluit aangenomen over de financiering van proefprojecten en voorbereidende acties op het gebied van "communicatienetwerken, inhoud en technologie" en over de goedkeuring van het werkprogramma voor 2020.

Kankers bij kinderen zijn een verzameling van diverse zeldzame ziekten die samen individuele levensbedreigende ziekten vertegenwoordigen en samen een groot probleem voor de volksgezondheid vormen. Met 35.000 nieuwe gevallen en meer dan 6.000 kinderen en jongeren die elk jaar in Europa sterven, blijft kanker bij kinderen de belangrijkste doodsoorzaak door ziekte voor kinderen en adolescenten. Bovendien zijn er meer dan 300.000 Europese overlevenden van kanker bij kinderen (bijna een half miljoen tegen 2020). Twee derde van de overlevenden leeft met de langdurige behandelingsgerelateerde bijwerkingen die ernstig kunnen zijn en die van invloed kunnen zijn op het dagelijkse leven van de helft van de getroffenen.

Artificial Intelligence (AI) is een belangrijke factor voor vooruitgang op het gebied van gezondheid en zorg: het kan data-inzichten ontsluiten die nodig zijn om datagedreven beslissingen voor diagnostiek en behandelingen te ondersteunen. AI heeft met name het potentieel om complexe taken uit te voeren die momenteel door specialisten worden uitgevoerd om de diagnostische nauwkeurigheid te verbeteren, de efficiëntie van de doorvoer te verhogen, de klinische workflow te verbeteren, de personeelskosten te verlagen en de behandelingskeuzes te verbeteren. In die zin hebben AI-technologieën het potentieel om de belasting van het gezondheidssysteem te verlichten en de toegang tot gezondheidszorg (bijv. Screening) in afgelegen of laaggelegen gebieden te verbeteren. AI kan ook een rol spelen bij het opleiden van gezondheidswerkers.

De effectieve implementatie van technologieën voor machine learning en kunstmatige intelligentie kan oplossingen bieden voor veel maatschappelijke uitdagingen, waaronder verbeterde diagnostische en behandelingsroutes. Geïntegreerde dataplatforms voor gezondheidszorg en onderzoek die informatie verzamelen over klinische fenotypen, diagnostische tests (waaronder pathologie, genomica, radiologische beeldvorming), behandelingsinterventies en klinische resultaten, zullen krachtige instrumenten zijn voor vroege en nauwkeurige diagnoses, en maken precisie mogelijk in stratificatie van patiëntencohorten volgens therapeutische behoeften en de ontwikkeling van nieuwe therapeutische innovatie vergemakkelijken.

De bijzonderheid van kinderkanker als zeldzame ziekte vereist een gezamenlijke aanpak om de in alle lidstaten verzamelde gegevens te verzamelen en te integreren, met inbegrip van beste praktijken en nieuwe technologieën, om gemeenschappelijke oplossingen verder te ontwikkelen. Het gebruik van big data voor betere inzichten in het ontstaan ​​van kanker, de resultaten en de bijwerkingen op lange termijn van behandelingen is momenteel onderontwikkeld. Kunstmatige intelligentie en machine learning zijn krachtige tools die complexe data-analyse mogelijk maken op grootschalige datasets met een groot potentieel voor het bevorderen van precieze kankergeneeskunde voor alle jongeren in Europa.

Verdere vorderingen bij de diagnose en behandeling van pediatrische oncologie zullen multinationale, multidisciplinaire geïntegreerde dataplatforms voor gezondheidszorg en onderzoek vereisen die real-time datasimulaties mogelijk maken van machine-learning algoritmen en kunstmatige intelligentie die kunnen worden gebruikt in data-gestuurde klinische besluitvormingsapplicaties die patiënten direct ten goede komen.

Budget

Het budget voor deze oproep is 1 000 000 euro.

Begunstigden

Beschreven in secties 5 en 6 van het oproepdocument.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons