U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

European Solidarity Corps is rond!

19 september 2018 - door Stagiair

Na een finale stemming in het Europees Parlement is het European Solidarity Corps rond. Jongeren kunnen nu in vrijwilligerswerk of stages doen in het kader van een Europees kaderwerk. 

European Solidarity Corps is rond!

Registratie voor European Solidarity Corps geopend

Het programma staat open voor individuele personen die vrijwilligerswerk of werk kunnen doen bij erkende organisaties. Zowel organisaties als personen kunnen zich aanmelden op de website van het European Solidarity Corps. 

Sinds de lancering van het initiatief in 2016 registreerden al meer dan 70 000 mensen zich op de website, waarvan 7000 ook effectief in het kader van het programma werkten, vrijwillig werkten of een stage deden. De activiteiten zijn gelinkt aan sociale inclusie, integratie van migranten, ondersteuning aan lokale gemeenschappen, cultureel erfgoed en onderwijs.

Het Europees Parlement benadrukt dat het programma toegankelijker moet zijn voor jongeren met minder kansen. Het gaat dan bijvoorbeeld om jongeren met een beperking, met een migratie-achtergrond of met gezondheidsproblemen. 

Budget

Er werd €375,6 vrijgemaakt voor de periode 2018-2020. De Commissie stelde een budget van 1,26 miljard voor voor de periode 2021-2027 binnen het nieuw MFK.

Sterke controle op inhoud en organisaties

Het EP eist een duidelijk onderscheid tussen vrijwilligerswerk en gewoon werk, om zeker te zijn dat deelnemende organisaties niet ongeoorloofd vrijwilligers inzetten voor functies waar ze normaal iemand betaald zouden aannemen. De periode voor vrijwilligerswerk is gelimiteerd tot 12 maanden. Stages kunnen tussen twee en zes maanden zijn. Voor een betaalde job is er een minimumperiode van drie maanden. 

Organisaties moeten een kwaliteitslabel hebben om aan te tonen dat ze vrijwilligerswerk van goede kwaliteit aanbieden. Dat label wordt regelmatig gecontroleerd en kan ook weer worden ingetrokken. 
 

Maak een account aan

Volg ons