U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Evenwicht werk-privé: vaderschaps- en ouderschapsverlof in de EU

31 augustus 2018 - door Hanne De Roo

EPIC - het Europees platform voor investeringen in kinderen - heeft een beleidsnota gepubliceerd waarin een kort overzicht staat met de stand van zaken op vlak van bepalingen voor vaderschaps- en ouderschapsverlof in de Europese Unie.

Evenwicht werk-privé: vaderschaps- en ouderschapsverlof in de EU

Vaderschaps- en ouderschapsverlof in de EU

In het totaal voldoen 17 lidstaten aan de voorgestelde twee weken vaderschapsverlof bij de geboorte van het kind. Echter, in slechts 13 van deze landen is dat verlof ook goed betaald. Een goed betaald verlof wordt door de Commissie gedefinieerd als een verlof waarbij wordt teruggevallen op minstens 66% van het loon.

In ongeveer één derde van de lidstaten wordt een deel van het ouderschapsverlof gereserveerd voor vaders. Ouderschapsverlof is bovendien meestal goed betaald. Toch maakt 90% van de vaders in de EU geen gebruik van hun recht op ouderschapsverlof.

Evenwicht werk- en privéleven

Het EPIC doet een beoordeling van de stand van zaken van de bepalingen van vaderschaps-en ouderschapsverlof in de EU, in navolging van de nieuwe richtlijn voor evenwicht werk- en privéleven.

Die nieuwe richtlijn zorgt er onder andere voor dat verlof beter moet betaald worden en geeft een niet-overdraagbaar recht aan vaders op ouderschapsverlof.

Lees de volledige beleidsnota over vaderschaps- en ouderschapsverlof van EPIC hier!

Maak een account aan

DOSSIER

Evenwicht werk-privé voor werkende ouders

Het Europees Parlement heeft amendementen op het commissievoorstel goedgekeurd. Trialogen kunnen nu van start gaan na de zomervakantie. 

Lees meer
Volg ons