U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Evenwicht werk-privé: COREPER bereidt EPSCO Raad voor

31 augustus 2018 - door Hanne De Roo

Op 13 juni vergadert COREPER om de EPSCO Raad van 21 juni voor te bereiden. De lidstaten zouden bereid zijn om toegevingen te doen over de work-life-balance richtlijn.

Evenwicht werk-privé: COREPER bereidt EPSCO Raad voor

Naar aanleiding van de vergadering van COREPER gaan enkele veronderstellingen de ronde. De vertegenwoordigers van de lidstaten bespreken vandaag de work-life-balance richtlijn en men verwacht dat er schot in de zaak zal komen.

Volgende zaken van de work-life-balance zouden vandaag besproken worden:

  • De lidstaten zouden zich flexibeler opstellen ten opzichte van de voorstellen van de Commissie over de overdraagbaarheid van ouderschapsverlof tussen moeder en vader, vergoedingen en vakantieperiodes.

    • Wat betreft ouderschapsverlof, pleiten ze voor een verplichte periode van twee maanden in plaats van de vier maanden die de Commissie voorstelt.

    • Ze willen meer flexibiliteit wat betreft vergoedingen. Ze verkiezen een systeem van ‘adequate’ vergoedingen, bepaald door de lidstaten zelf, in plaats van een systeem gelinkt aan ziekteverlof, zoals de Commissie voorstelde.

    • Vakantiedagen voor mantelzorgers moeten veel flexibeler, waarbij ze het voorstel van de Commissie van vijf dagen per jaar weg laten.

  • Introductie van een ‘overbruggingsclausule’: voor lidstaten waarbij de huidige wetgeving verder gaat dan de richtlijn, moet een uitzondering worden gemaakt.

Onderhandeling van work-life-balance richtlijn

Er wordt gezegd dat het de bedoeling van de COREPER is om verschillende vormen van verlof (ouderschaps-, moederschaps- vaderschaps-, voor mantelzorgers,...) te hebben binnen de EU28 waarbij de verschillende nationale stelsels in rekening worden gebracht. Dat moet de onderhandelingen vergemakkelijken en de algemene aanpak voor de EPSCO-meeting vormen.

Die tactiek wordt toegepast omdat men vreest dat er vandaag geen akkoord zal kunnen bereikt worden in COREPER. Indien men bij COREPER enkel een stappenplan voor de onderhandelingen tussen ministers kan stemmen, is de tekst zo goed als dood volgens sommigen. Men vreest ook dat het Oostenrijks voorzitterschap niet happig is om deze regelgeving door te duwen.

Er wordt een clash verwacht tussen het Europees Parlement en de lidstaten van wie de meningen heel ver uit elkaar liggen. Het Europees Parlement sluit zich veel dichter aan bij het voorstel van de Commissie over de work-life balance.

Maak een account aan

DOSSIER

Evenwicht werk-privé voor werkende ouders

Het Europees Parlement heeft amendementen op het commissievoorstel goedgekeurd. Trialogen kunnen nu van start gaan na de zomervakantie. 

Lees meer
Volg ons