U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Tackling diseases (two stage - 2022)

Deadline

Code

HORIZON-HLTH-2022-DISEASE-06

Inleiding

De doelstellingen van Horizon Europe - Cluster 1 Health zijn het verbeteren en beschermen van de gezondheid en het welzijn van onze bevolking. Een gezonde bevolking is essentieel voor een stabiele, duurzame en inclusieve samenleving. Zorgstelsels, professionals en burgers spelen een belangrijke rol bij het inspelen op de behoeften van de samenleving.

Wereldwijd staan zorgkosten onder druk door demografische veranderingen en stijgende preventiekosten voor chronische ziekten. Ook de coronapandemie draagt hieraan bij en laat zien dat onze zorgstelsels kwetsbaar zijn.

Cluster 1 van het Horizon Europe Kaderprogramma 2021-2022 gaat in op de uitdagingen in de gezondheidszorg. Projecten in het cluster dragen bij aan het verbeteren en beschermen van de gezondheid van de bevolking door nieuwe kennis te genereren en innovatieve oplossingen voor deze uitdagingen te ontwikkelen.

Het Cluster 1 programma 2021-2022 heeft meerdere oproepen ('calls for proposals'). Deze oproepen hebben 6 doelen:

  1. Gezond blijven in een snel veranderende maatschappij.
  2. Leven en werken in een gezondheidsbevorderende omgeving
  3. Ziekten aanpakken en de ziektelast verminderen.
  4. Het volledige potentieel van nieuwe instrumenten, technologieën en digitale oplossingen voor een gezonde samenleving ontsluiten.
  5. De toegang tot innovatieve, duurzame en kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg waarborgen.
  6. Een innovatieve, duurzame en wereldwijd concurrerende gezondheidsgerelateerde industrie in stand houden.

Doelstellingen

Deze call kadert binnen doel 3 Voorstellen voor thema's die onder deze bestemming vallen, moeten een geloofwaardig traject uitzetten om bij te dragen tot het aanpakken van ziekten en het terugdringen van de ziektelast, en meer in het bijzonder aan verscheidene van de

volgende effecten:

  • De ziektelast in de EU en wereldwijd wordt teruggedrongen door middel van effectief ziekte beheer, onder meer door de ontwikkeling en integratie van innovatieve diagnostische en therapeutische benaderingen, op de persoon afgestemde benaderingen van geneeskunde, digitale en andere mensgerichte oplossingen voor de gezondheidszorg. In het bijzonder worden patiënten vroegtijdig gediagnosticeerd en krijgen een doeltreffende, kostenefficiënte en betaalbare behandeling, ook bij patiënten met een zeldzame ziekte, dankzij de doeltreffende vertaling van onderzoeksresultaten in nieuwe diagnose-instrumenten en therapieën.
  • De vroegtijdige sterfte aan niet-overdraagbare ziekten wordt met een derde teruggedrongen (tegen 2030), geestelijke gezondheid en welzijn worden bevorderd, en de vrijwillige doelstellingen van het actieplan van de WHO voor de preventie en bestrijding van niet-overdraagbare ziekten 2013-2020 worden verwezenlijkt (tegen 2025), met een onmiddellijk effect op de gerelateerde ziektelast.
  • De gezondheidszorgstelsels profiteren van een versterkte deskundigheid op het gebied van onderzoek en innovatie, menselijke capaciteiten en knowhow voor de bestrijding van overdraagbare en niet-overdraagbare ziekten, onder meer door internationale samenwerking. Zij zijn met name beter voorbereid om snel en doeltreffend te reageren op noodsituaties op gezondheidsgebied en zijn zij in staat om en epidemieën van overdraagbare ziekten te voorkomen en te beheersen, ook binnen gezondheidszorg.
  • De burgers profiteren van een verminderde (grensoverschrijdende) gezondheidsbedreiging van epidemieën en in het bijzonder worden de epidemieën van aids, tuberculose, malaria en verwaarloosde tropische ziekten ingedamd en worden hepatitis, en andere overdraagbare ziekten bestreden.
  • Patiënten en burgers zijn op de hoogte van de bedreigingen van ziekten en worden betrokken bij en in staat gesteld tot beslissingen voor hun gezondheid te nemen en vorm te geven, en houden zich beter aan op kennis gebaseerde strategieën en beleid voor ziektebeheer (vooral voor het beheersen van uitbraken en noodsituaties). 

Volgende deeloproepen vallen onder deze call:

Budget

Indicatief budget: EUR 160.00 miljoen

Info & contact

Meer informatie kan je terugvinden op de Funding & Tenders portal van de Europese Commissie.

Nationaal contactpunt

NCP Flanders - www.ncpflanders.be

Contactpersonen: 

  • Lieve Apers

E lieve.apers@vlaio.be

T +32 497 59 33 58

  • Sarah Stroobants

E sarah.stroobants@vlaio.be

T +32 2 550 15 64

 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Horizon Europe

Inleiding

Horizon Europa is het negende kaderprogramma van de Europese Unie voor onderzoek en innovatie. Ze bestaat uit 3 pijlers: Excellente wetenschappen, Wereldwijde uitdagingen en Europees industrieel concurrentievermogen en Innovatief Europa. Daarnaast bevat het programma ook nog een horizontaal deel met maatregelen om de lidstaten te ondersteunen om optimaal gebruik te maken van hun nationale onderzoeks- en innovatiepotentieel en de Europese onderzoeksruimte te versterken.

Doelstellingen

Horizon Europe is het kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie. Het beoogt de wetenschappelijke en technologische basis van de EU en de Europese Onderzoeksruimte (EOR) te versterken, het innovatie- en concurrentievermogen en de werkgelegenheid te stimuleren 

Acties

Eerste pijler: Excellente wetenschappen

De drie onderdelen van de eerste pijler zijn:

  • Europese Onderzoeksraad (ERC): subsidies voor talentvolle en creatieve individuele onderzoekers en hun team om grensverleggend onderzoek te doen. Alle onderzoeksdomeinen komen in aanmerking. De combinatie van verschillende domeinen is essentieel. Alle nationaliteiten komen in aanmerking, maar het onderzoek moet wel in een van de lidstaten of geassocieerde landen plaatsvinden.
  • Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA): de nadruk ligt op mobiliteit, carrièreontwikkeling en opleidingen van onderzoekers. Alle onderzoeksdomeinen komen in aanmerking. MSCA ondersteunt verschillende mogelijkheden voor (wereldwijde) uitwisseling van onderzoekers en ondersteunend personeel in dezelfde sector of tussen verschillende sectoren. Centraal staat het uitbouwen van competenties of projecten waarbij trainingen worden aangeboden aan doctorandi en postdoctorale onderzoekers voor het uitbouwen van een succesvolle carrière.
  • Onderzoeksinfrastructuur (RI): ontwikkeling, onderhoud en gebruik van pan-Europese onderzoeksinfrastructuren. Er zijn mogelijkheden voor opleidingen en uitwisseling van personeel en onderzoekers voor het gebruik en onderhoud van de infrastructuur. Coördinatie van het gebruik van deze infrastructuren tussen de verschillende lidstaten staat hoog op de prioriteitenlijst.

Tweede pijler: Wereldwijde uitdagingen en Europees industrieel concurrentievermogen

De tweede pijler focust op wereldwijde uitdagingen en bestaat uit zes clusters:

  • Gezondheid
  • Cultuur, creativiteit en een inclusieve samenleving
  • Civiele veiligheid voor de samenleving
  • Digitaal, industrie en ruimtevaart
  • Klimaat, energie en mobiliteit
  • Voeding, bio-economie, natuurlijke grondstoffen, landbouw en milieu

Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie (JRC) valt ook onder deze pijler.

Derde pijler: Innovatief Europa

De drie onderdelen van de derde pijler zijn:

  • Europese Innovatieraad (EIC) 
  • Europese innovatie-ecosystemen
  • Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT)

Horizontale pijler: Deelname verbreden en de Europese Onderzoeksruimte versterken

De twee onderdelen van de horizontale pijler zijn:

  • Deelname verbreden en excellentie verspreiden
  • De Europese O&I-systemen hervormen en verbeteren

Goed om weten 

  • Europese partners nodig?

Ja, in veel gevallen is Europese samenwerking nodig om in aanmerking te komen voor subsidie

  • Cofinanciering

Het maximale subsidiepercentage binnen Horizon Europe varieert van 70% tot volledige projectfinanciering (100% subsidie).

  • Aanvraagprocedure

Via de EU-portal Funding and Tenders opportunities.
Horizon Europe is in direct beheer. Dit betekent dat de implementatie van de financiering – van het opstellen van calls tot evaluatie en financiële afwikkeling – rechtstreeks door de Europese Commissie of door een Europees uitvoerend agentschap wordt gedaan.

Werkprogramma's

Nieuwe elementen

Horizon Europe omvat een aantal nieuwe onderdelen ten opzichte van het programma tot 2020:

  • de vijf missies gericht op het oplossen van de volgende maatschappelijke problemen: klimaatadaptatie, kanker, gezonde oceanen, zeeën, kusten en binnenlandse wateren, klimaat neutrale en slimme steden en tot slot gezonde bodem en voedsel;
  • het open wetenschapsbeleid (digitaal toegankelijk maken van wetenschappelijke publicaties) en;
  • een nieuwe benadering van de partnerschappen (vallend onder pijlers 2 en 3). Dit zijn initiatieven waarbij de EU en particulieren en/of publieke partners zich ertoe verbinden gezamenlijk de ontwikkeling en uitvoering van een programma van onderzoeks- en innovatieactiviteiten te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde Knowledge & Innovation Communities (KIC’s, Kennis- en Innovatiegemeenschappen) zoals KIC InnoEnergy, KIC Urban Mobility en de Climate KIC.

Synergieën

Synergieën zijn mogelijk met de volgende programma's:

  • European Agricultural Guarantee Fund and the European Agricultural Fund for Rural Development
  • European Maritime and Fisheries Fund (EMFF)
  • European Regional Development Fund (ERDF)
  • European Social Fund Plus (ESF+)
  • Connecting Europe Facility (CEF)
  • Digital Europe Programme (DEP)
  • Single Market Programme
  • Programme for Environment and Climate Action (LIFE)
  • Erasmus Programme
  • European Space Programme
  • Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument (the ‘External Instrument’)
  • Internal Security Fund and the instrument for border management as part of the Integrated Border Management Fund
  • InvestEU Fund
  • Innovation Fund under the Emission Trading Scheme (the Innovation Fund)
  • Euratom Research and Training Programme
  • European Defence Fund

Bekijk hier een korte video over Horizon Europe

Budget

Budget 2021-2027: 95,5 miljard euro

    • Individuele personen
    • Internationale organisaties
    • kmo's
    • Koepelorganisaties
    • Lokale overheden
    • Ngo's
    • Non-profit organisaties
    • Onderzoeksinstellingen
    • Private ondernemingen
    • Publieke ondernemingen
    • Regionale of bovenlokale overheden
    • Scholen
    • Universiteiten/hogescholen

    Thema('s)

    Digitale agenda
    Ondernemingsbeleid
    Energie en klimaat
    Migratie
    Veiligheid en defensie
    Justitie en burgerschap
    Milieu
    Cultuur en Media
    Onderzoek en Innovatie
    Plattelandsbeleid
    Transport
    Zorg en welzijn

    Info & contact

    Lees meer
    Volg ons