U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Dubbel tegenslag voor de coördinatie van sociale zekerheid

12 april 2019 - door Maarten Libeer

 

Ferme tegenwind voor dit initiatief binnen de instellingen. Zowel binnen het Europees Parlement als in de Raad van Ministers vindt het voorstel vele obstakels op zijn weg. Daardoor lijkt het steeds onzekerder dat de huidige Commissie de modernisering van deze regels finaliseert. Een domper voor Marianne Thyssen en Juncker, die beide afgelopen dinsdag nog hun verlangen uitspraken om alles in het werk te zetten om één van de oudste Europese wetteksten up te daten. 

Dubbel tegenslag voor de coördinatie van sociale zekerheid

Heibel binnen de Raad

Binnen de Raad wordt er geen gekwalificeerde meerderheid gevonden. Het Roemeens voorzitterschap probeerde de Oost-Europese dwarsliggers - bestaande uit Polen, Hongarije en Tsjechië - te overhalen, maar dat haalde niets uit. Die groep landen heeft vooral moeite met de té restrictieve regels die van kracht zouden gaan en hun competitiviteit zouden aantasten. 

Ook de gelijkgestemde groep landen aan de andere kant van het continent - Duitsland, Nederland, België, Luxemburg en Denemarken - blijven stemmen tegen het voorstel. Dit vanuit de overweging dat de overdracht van sociale voorzieningen veel te verregaand is. Op die manier willen die landen ook de kritiek counteren van meer Eurosceptische partijen die gewag maken van sociale toeristen uit 'Oost-Europese landen'.

Ook donderwolken wolken boven het parlement

De Conferentie van Voorzitters - het gezamenlijk gezelschap van de fractievoorzitters en de voorzitter van het EP - besloot om de stemming in eerste lezing in de plenaire zitting over het dossier uit te stellen. De EPP, ECR en ALDE groep waren gezamenlijk voor de uitstelling, terwijl EFDD en ENF zich onthielden. Dit kan ervoor zorgen dat de stemming over de verkiezingen wordt getild en zo ook kostbare tijd wordt verloren.

Komende maandag wordt opnieuw bekeken of de stemming in plenaire toch kan doorgaan. Het blijft in ieder geval koffiedik kijken wat er gebeurt met dit dossier in beide instellingen. 

 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons