U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Wat zijn de prioriteiten van het Duits voorzitterschap voor transport?

25 juni 2020 - door Simon De Wachter

Op 1 juli start het Duits voorzitterschap in de Raad. Andreas Scheuer, Duits minister voor transport, presenteerde reeds zijn prioriteiten in het domein van transport:

  • Een Europees noodplan
  • Alternatieve brandstoffen
  • Kilometerheffing
     
Wat zijn de prioriteiten van het Duits voorzitterschap voor transport?

Europees noodplan

In de context van de coronacrisis, legt Duitsland de nadruk op de opmaak van een Europees noodplan. Dat moet het grensoverschrijdend vervoer van goederen tijdens een pandemie in goede banen leiden. Zo’n noodplan ontbreekt momenteel en heeft geleid tot de moeilijkheden van de afgelopen maanden. 

Uniforme procedures in het geval van een pandemie zijn dus nodig, volgens Duitsland. Duits minister Andreas Scheuer wil dit noodplan voorstellen tijdens de informele Raad in Passau eind oktober.

Nieuw aanpak voor mobiliteit

Verder heeft het Duitse voorzitterschap haar programma voor de volgende zes maanden gedefinieerd als een “nieuwe aanpak voor mobiliteit”. Deze aanpak is gebaseerd op de bescherming van het klimaat en de digitale transformatie.

Duitsland zal in deze context voorbereidend werk leveren voor de herziening van de Europese richtlijn voor de uitrol van infrastructuur van alternatieve brandstoffen. De herziening is gepland voor 2021.

Daarnaast willen de Duitsers inzetten op de Eurovignetrichtlijn rond kilometerheffing. Duitsland wil hierover tot een gebalanceerd compromis komen binnen de Raad. De onderhandelingen tussen de lidstaten zijn al aan de gang sinds 2017. 

Duitsland was tijdens de onderhandelingen geen grote voorstander van de richtlijn. Niettemin geven ze aan dat ze de transitie naar meer klimaatvriendelijke voertuigen willen versnellen, onder meer via een systeem van wegbeprijzing gebaseerd op CO2-emissies. 

Kilometerheffing zal aan bod komen in de Raad Transport in september, met de hoop op een gemeenschappelijk standpunt tussen de lidstaten. Dan kunnen de interinstitutionele onderhandelingen met het Europees Parlement (trilogen) over dit dossier starten in oktober.

Ten slotte zullen er thematische evenementen in Duitsland plaatsvinden rond elke vorm van transport. Zo zullen er conferenties georganiseerd worden over luchtvaart in juli en november. 
 

Maak een account aan

DOSSIER

Wegbeprijzing (eerste mobiliteitspakket)

De herziening van de Eurovignetrichtlijn gaat naar een volgende fase in het Europees besluitvormingsproces. Op 29 januari vinden de eerste interinstitutionele onderhandelingen (trilogen) tussen de Raad en het Europees Parlement plaats over het dossier rond kilometerheffing.

Lees meer
Volg ons