U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Valean nieuwe Eurocommissaris transport

21 november 2019 - door Simon De Wachter

Maak kennis met de nieuwe Eurocommissaris voor transport: Adina-Ioana Valean uit Roemenië. Het voormalige Europese Parlementslid kwam zonder kleerscheuren uit haar hoorzitting in de TRAN commissie van het Europees Parlement op 14 november.

Na de afwijzing van de eerste Roemeense kandidate Rovana Plumb door het Europees Parlement, kreeg Adina-Ioana Valean wel groen licht van de TRAN commissie.
 

Valean nieuwe Eurocommissaris transport

Hoorzitting Adina-Ioana Valean

Tijdens haar speech legde Valean de nadruk op de centrale rol voor transport in de European Green Deal. Niettemin moet de vergroening van mobiliteit in het belang van de burgers zijn. Bijkomende inspanningen zijn nodig om koolstofneutraliteit te realiseren. Maar, ze moeten ook economisch haalbaar zijn. 

Daarnaast kunnen digitalisering en automatisering een positieve impact hebben op de transportsector. Toch blijft een focus op opleiding noodzakelijk.

Valean stond ook stil bij andere ontwikkelingen in de transportsector:

  • de bevordering van veiligheid op de weg
  • de voltooiing van de Single European Sky om de vervuiling van de luchtvaart tegen te gaan
  • de stijging van het aantal schone voertuigen en tank- en laadstations
  • een sterker Europees kader voor passagiersrechten
  • het behoud van het budget voor Connecting Europe Facility voor investeringen in infrastructuur

De leden van de TRAN commissie informeerden naar specifieke maatregelen en initiatieven rond de Green Deal, steun aan mensen werkzaam in de sector, de verbetering van connectiviteit in afgelegen gebieden en emissies van de luchtvaart. In dit laatste geval werd bijvoorbeeld naar de haalbaarheid van een kerosinetaks gevraagd. 

Bekijk hier de hoorzitting van Adina-Ioana Valean

Wat nu? 

De Conferentie van commissievoorzitters beslist op 21 november of het Europees Parlement voldoende informatie heeft ontvangen om het hoorzittingsproces af te sluiten. Zo ja, dan zal de plenaire vergadering stemmen over de volledige Commissie Von der Leyen op 27 november in Straatsburg.

Maak een account aan

Volg ons