U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Trilogen over sociale aspecten mobiliteitspakket gestart

07 oktober 2019 - door Simon De Wachter

De interinstitutionele onderhandelingen of trilogen over de sociale aspecten van het eerste mobiliteitspakket zijn van start gegaan. Het gaat hier meer bepaald om deze dossiers:

  • cabotage
  • detachering van chauffeurs
  • rij- en rusttijden
  • slimme tachografen

De volgende weken zullen de Raad en het Parlement verder onderhandelen over deze dossiers.
 

Trilogen over sociale aspecten mobiliteitspakket gestart

Eerste triloog rond sociale aspecten mobiliteitspakket

Op 3 oktober kwamen het Finse voorzitterschap van de Raad en vertegenwoordigers van het Europees Parlement voor de eerste keer samen. Tijdens de eerste triloog over de sociale aspecten van het mobiliteitspakket ging het vooral over de timing van de volgende meetings.

De betrokken partijen spraken af dat ze de onderhandelingen gingen verdelen per onderwerp. De richtlijnen over cabotage, detachering van chauffeurs, rij- en rusttijden en tachografen zullen dus apart besproken worden.

Volgende stappen

De sociale aspecten van het mobiliteitspakket hebben al een hobbelig parcours achter de rug. Vooral het Europees Parlement kwam moeilijk tot een gezamenlijke positie, maar in de Raad liep dat ook niet van een leien dakje. 

Naar verwachting zullen de volgende trilogen in de komende weken plaatsvinden. Tijdens deze onderhandelingen gaan het Parlement en de Raad op zoek naar gemeenschappelijk standpunt over deze dossiers.

Als ze hierin slagen, moet deze compromis eerst door de Raad worden aangenomen. Vervolgens moet het Parlement het standpunt ongewijzigd goedkeuren. Hiermee is de procedure voltooid en zijn de richtlijnen aangenomen. 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons