U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Langverwachte goedkeuring sociale aspecten mobiliteitspakket

08 april 2019 - door Simon De Wachter

Het Europees Parlement nam haar positie in over:

  • cabotage,
  • detachering van chauffeurs,
  • rij- en rusttijden,
  • en slimme tachografen.

Deze controversiële dossiers hebben al een lang parcours achter de rug in het Parlement, sinds ze in juni 2018 voor een eerste keer zijn weggestemd

Langverwachte goedkeuring sociale aspecten mobiliteitspakket

Wat is er beslist?

  • Een ongelimiteerd aantal cabotage-opdrachten wordt toegelaten voor een periode van drie dagen, waarna een “cooling-off” periode van 60 uur in het thuisland moet volgen.
  • Een duidelijk legaal kader voor detachering van chauffeurs, dat geldt voor cabotage en grensoverschrijdende vervoersopdrachten maar niet voor transit of bilaterale opdrachten.
  • Chauffeurs moeten minstens om de vier weken terug naar huis keren. De verplichte rustperiodes mogen ze niet in de cabine van de vrachtwagen opnemen.
  • Nieuwe vrachtwagens moeten uitgerust zijn met de nieuwe generatie slimme tachografen twee jaar nadat de regels in werking treden. Voor vrachtwagens die in gebruik zijn, is dit na 3, 4 of 5 jaar afhankelijk van het type dat momenteel geïnstalleerd is.

Wat nu?

Omdat de Raad zijn standpunt al in december 2018 vastlegde, kunnen interinstitutionele onderhandelingen (trilogen) tussen de Raad en het Europees Parlement van start gaan. Europees Commissaris voor Transport Violeta Bulc wil er zo snel mogelijk aan beginnen. 

De houding van het Roemeense voorzitterschap hierover is wel nog niet gekend. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat de onderhandelaars voor de verkiezingen nog veel resultaat zullen boeken.

Moeilijk beslissingsproces

De Europarlementsleden waren lang verdeeld over de sociale aspecten van het eerste mobiliteitspakket. Zo werd er in januari binnen de TRAN commissie van het Europees Parlement nog een akkoord bereikt over cabotage, maar niet over detachering van chauffeurs, rij- en rusttijden en slimme tachografen. 

Sindsdien twijfelden de MEPs om deze dossiers al dan niet op de agenda van de plenaire vergadering te zetten. Dit gebeurde uiteindelijk toch op 4 april, met een positieve stemming als gevolg. Het einde van een lange lijdensweg.

Persbericht Europees Parlement
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons