U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europees Parlement dicht bij compromis over eerste mobiliteitspakket

16 oktober 2018 - door Stagiair

Gesprekken over de sociale en marktaspecten van het eerste mobiliteitspakket worden nog druk besproken in de verschillende commissies van het Parlement.

Rapporteurs van de drie meest problematische thema’s (detachering, rij- en rusttijden en nieuwe tachografen) werken hard door om volgende week compromisvoorstellen te kunnen presenteren.

Europees Parlement dicht bij compromis over eerste mobiliteitspakket

De afgelopen weken kwamen de coördinatoren en de onderhandelaars samen om de vooruitgang te bespreken. Er zijn nog altijd belangrijke meningsverschillen tussen de MEP’s, maar consensus is niet meer veraf, dus worden compromissen op korte termijn verwacht.

Detachering centraal twistpunt

De gesprekken rond detachering vormen de sleutelgesprekken van de onderhandelingen. Eind juni en juli waren de MEP’s van de commissie transport diep verdeeld over dit onderwerp. Er vormde zich een sterke tweesplitsing tussen de voor- en tegenstanders van een uitzondering op de detacheringsregels voor chauffeurs van internationaal transport.

Tijdens een meeting op 10 oktober werd de ‘Deens oplossing’ voorgesteld als mogelijk compromisvoorstel. Er werden echter geen geschreven documenten gepresenteerd en blijkt dat de twee kampen in het detacheringsdossier een andere invulling geven aan dat voorstel, vooral tussen zij die voor een volledige uitzondering zijn voor bilateraal transport en anderen die zich meer kunnen vinden in het Oostenrijks voorstel.  

Domino-effect van detachering

Als er een compromis wordt gevonden in het detacheringsdossier, verwacht men dat het makkelijker wordt om ook consensus te vinden over cabotage en rij- en rusttijden en de nieuwe tachografen.  

Maak een account aan

Volg ons