U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Akkoord over CO2-rapportering zware voertuigen

27 mei 2018 - door Ina De Vlieger

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Raad bereikten een voorlopig akkoord over de verordening voor het bewaken en rapporteren van CO2-emissies en brandstofverbruik van nieuwe zware bedrijfsvoertuigen (vrachtwagens, bussen en touringcars of kortweg HDV). Dit is de allereerste EU-wetgeving die zich richt op de CO2-uitstoot van deze voertuigen.

PS: Verordening (EU) 2018/956 over de monitoring en de rapportering van de CO2-emissies en het brandstofverbruik van nieuwe zware bedrijfsvoertuigen verscheen op 9 juli 2018 in het EU-publicatieblad.

Akkoord over CO2-rapportering zware voertuigen

Belangrijkste elementen CO2- en verbruiksrapportering HDV

  • Lidstaten registreren en rapporteren registratiegegevens over alle nieuwe HDV's die in een kalenderjaar zijn geregistreerd, inclusief aanhangwagens.
  • Voertuigfabrikanten verzamelen en rapporteren over CO2-emissies en brandstofverbruik. Deze gegevens worden bepaald volgens de certificeringsprocedure voor elk nieuw voertuig met de Vehicle Energy Consumption Calculation Tool (VECTO).
  • De Commissie maakt de gerapporteerde gegevens openbaar in een register dat het Europees Milieuagentschap beheert. Gevoelige gegevens op grond van bescherming van persoonsgegevens en eerlijke concurrentie worden niet gepubliceerd. 
  • De Commissie stelt een systeem van administratieve boetes op voor voertuigfabrikanten die de gegevens niet melden of vervalste gegevens melden.
  • De Commissie zet een systeem op voor het bewaken en rapporteren van de resultaten van tests op de weg voor de verificatie van de CO2-emissies en het brandstofverbruik van zware voertuigen.

De nieuwe regels maken deel uit van de EU-strategie emissiearme mobiliteit.

Volgende stappen

  • Het Europees Parlement en de Raad moeten het voorlopige akkoord nu formeel goedkeuren.
  • Na goedkeuring verschijnt de verordening in het EU-Publicatieblad en treedt 20 dagen later in werking.

Bron en meer lezen

Persbericht  Raad, 27 maart 2018, CO2 emissions of lorries, buses and coaches: provisional agreement with Parliament on new rules for monitoring and reporting

Persbericht Europese Commissie, 27 maart, Commission welcomes ambitious agreement on first ever EU legislation to monitor and report CO2 emissions from heavy-duty vehicles

 

Maak een account aan

Volg ons