U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Trilogen over havenontvangstvoorzieningen gaan goede richting uit

09 november 2018 - door Simon De Wachter

Op 6 november vond de eerste triloog plaats over de richtlijn inzake havenontvangstvoorzieningen voor de afgifte van scheepsafval, ook bekend als de PRF-richtlijn. De onderhandelingen tussen de vertegenwoordigers van het Europees Parlement en het Oostenrijkse voorzitterschap in de Raad verliepen vlot en de betrokken partijen hopen om tot een akkoord te komen voor het einde van het jaar.

De PRF-richtlijn maakte deel uit van de Europese Strategie voor Plastic, die de Europese Commissie in januari lanceerde. Nadat zowel de Raad in juni als het Europees Parlement in oktober hun standpunten hierover hadden bepaald, zijn de interinstitutionele onderhandelingen (trilogen) nu van start gegaan. 
 

Trilogen over havenontvangstvoorzieningen gaan goede richting uit

Snelle vooruitgang

De partijen aan tafel slaagden erin om de eerste negen artikels van de richtlijn te bespreken. Hoewel de triloog in een goede sfeer verliep, zijn de onderhandelaars het over sommige aspecten momenteel nog oneens

  • De Raad staat twijfelachtig tegenover de intentie van het Parlement om havenautoriteiten de mogelijkheid te geven om schepen een extra bedrag aan te rekenen voor het gebruik van de havenontvangstvoorzieningen, wanneer de hoeveelheid afval meer is dan normaal.
  • Daarnaast is de Raad ook sceptisch over de betrokkenheid van de European Maritime Safety Agency (EMSA) bij de implementatie van de toekomstige richtlijn.

De onderhandelaars zijn het wel met elkaar eens over de uitzondering voor kleine, niet-commerciële havens, die geen ontvangst- en verwerkingsplan voor afval moeten voorzien. Daarnaast zitten ze ook op dezelfde lijn wat betreft het kader voor inspecties en controles.

Verdere stappen

De delegaties van de Raad en het Parlement komen terug bijeen voor een tweede triloog op 22 november. Het lijkt mogelijk om de onderhandelingen af te ronden in drie trialogen, voor het einde van dit jaar.
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons