U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > transport > eu nieuws >

TEN-T prioritair voor Kroatisch voorzitterschap

07 januari 2020 - door Simon De Wachter

Op 1 januari ging het Kroatisch voorzitterschap in de Raad van start. Ze nemen de fakkel over van Finland. Op vlak van transport zullen de Kroaten inzetten op:

  • De verbetering en voltooiing van het Trans-European Transport Network (TEN-T)
  • Een EU-strategie voor een competitieve en duurzame scheepvaartsector
  • Duurzaamheid en capaciteit in de luchtvaart 
  • Passagiersrechten in het treinvervoer

Meer hierover in dit artikel.

TEN-T prioritair voor Kroatisch voorzitterschap

Trans-European Transport Network (TEN-T)

Kroatië focust op twee wetgevingsinitiatieven die gerelateerd zijn aan het Trans-European Transport Network (TEN-T). Ten eerste willen ze vooruitgang boeken rond gestroomlijnde procedures voor de voltooiing van het TEN-T. De Raad nam zijn standpunt in tijdens de laatste zitting op 2 december 2019. Het Europees Parlement deed dat al in februari van datzelfde jaar. De interinstitutionele onderhandelingen (trilogen) kunnen dus beginnen.

Het tweede dossier waar de Kroaten op willen inzetten is het Connecting Europe Facility (CEF) programma voor de periode 2021-2027. Dat Europees subsidieprogramma zal investeren in de transportinfrastructuur. In maart bereikten de Raad en het Europees Parlement een voorlopig akkoord over CEF. De budgetten liggen nog niet vast, die hangen af van de onderhandelingen over het MFK.

Kroatisch voorzitterschap

Verder wil het Kroatisch voorzitterschap een debat houden over een nieuwe EU-strategie voor een competitieve en duurzame scheepvaartsector. Het wil hierover een informele vergadering organiseren voor de Europese ministers van maritieme zaken en raadsconclusies voorstellen.

Op vlak van luchtvaart wil Kroatië de nadruk leggen op duurzaamheid en capaciteit. Er zal een top plaatsvinden over deze thematiek in Dubrovnik. 

Ten slotte zal het Kroatisch voorzitterschap de trilogen over passagiersrechten in het treinvervoer opstarten.

Het volledige document over de prioriteiten van het Kroatisch voorzitterschap vind je hier.
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons