U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > transport > eu nieuws >

Strategie voor duurzame en slimme mobiliteit onrealistisch?

28 januari 2021 - door Simon De Wachter

Tijdens een debat over de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit in het Europees Parlement, gaven meerdere Europarlementsleden aan dat de doelstellingen te ambitieus zijn.

Een verslag van de discussies lees je hier.

Strategie voor duurzame en slimme mobiliteit onrealistisch?

Strategie voor duurzame en slimme mobiliteit te ambitieus?

Europees Commissaris voor Transport Adina Valean was te gast tijdens de zitting van de TRAN-commissie van het Europees Parlement op 25 januari. Daar gaf ze een toelichting over de EU-strategie duurzame en slimme mobiliteit die in december 2020 werd gelanceerd. 

De Europarlementsleden verwelkomden de strategie, maar uitten ook hun bezorgdheden over de haalbaarheid van de doelstellingen die erin beschreven staan. Voor het behalen van deze doelstelling zijn we sterk afhankelijk van technologische ontwikkelingen, stelde Marian Marinescu (EPP). 

José Ramón Bauzá Díaz (Renew Europe) bestempelde de strategie zelfs als een “brief naar de kerstman”, wat werd beaamd door zijn collega’s van ID en Greens/EFA. Hij had vooral zijn twijfels over de doelstelling om collectieve reizen van minder dan 500 km klimaatneutraal te maken.

Ciarán Cuffe (Greens/EFA) betreurde dat het verbod op verbrandingsmotoren niet opgenomen was in de tekst. Johan Danielsson (S&D) en Elena Kountoura (The Left) waren vooral van mening dat de strategie een sterke sociale dimensie miste

Adina Valean reageerde op de kritiek door te stellen dat de Commissie zal investeren in innovatie en dat de private sector optimistisch en bereid is om nieuwe technologieën te ontwikkelen. Het is niet haar bedoeling om bepaalde transportmodi te verbieden, maar om een klimaatneutrale transformatie te stimuleren. Ze wil ook meer inzetten op de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen in plaats van de verbrandingsmotor te verbieden. Als reactie op de kritiek op de sociale dimensie, gaf ze aan dat ze niemand in de steek zou laten. 

De TRAN-commissie heeft het recht om formeel te antwoorden op de strategie via een resolutie. Tijdens de zitting werd er evenwel geen melding gemaakt dat er een procedure in gang zou gezet worden. 

Je kan het debat hier herbekijken.
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons