U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > transport > eu nieuws >

Ministers voor transport bespreken afbouw coronamaatregelen

05 mei 2020 - door Simon De Wachter

Op vraag van de Europese lidstaten zal de Europese Commissie richtlijnen publiceren voor elke vorm van vervoer, met oog op de afbouw van de quarantainemaatregelen. Dat was één van de resultaten van de informele videoconferentie tussen de Europese ministers voor transport op 29 april.

De acties die de Europese Commissie heeft ondernomen op vlak van transport, werden door de lidstaten positief onthaald.

Ministers voor transport bespreken afbouw coronamaatregelen

Afbouw coronamaatregelen in transport

De Europese lidstaten bespraken het graduele herstel van vervoersstromen door de afbouw van de quarantainemaatregelen. Dat mag echter niet ten koste van gezondheidsmaatregelen die de chauffeurs en passagiers beschermen. 

Bovendien waren de ministers het eens dat de afbouw van de maatregelen geharmoniseerd moet worden op Europees niveau. Daarom roepen ze op tot een door de EU gecoördineerde aanpak voor het herstel van mobiliteit en sectorspecifieke richtlijnen hiervoor.

Europees Commissaris Adina Valean gaf aan dat ze de roadmap van de Commissie voor de ophef van de coronamaatregelen als startpunt zou gebruiken voor de gevraagde richtlijnen. Die zouden tegen midden mei klaar kunnen zijn.

Nieuwe maatregelen tegen corona

Valean presenteerde tijdens de videoconferentie een set aan nieuwe maatregelen in de transportsector. Die bieden meer flexibiliteit voor grondafhandelingsdiensten in de luchtvaart, havenbelastingen, regels inzake veiligheid en interoperabiliteit van treinen en rij- en rusttijden voor chauffeurs.

De ministers verwelkomden deze en vorige maatregelen in de transportsector die de Commissie heeft genomen in de context van het coronavirus, waaronder de green lanes. Toch blijft het noodzakelijk om gezamenlijk verdere stappen te ondernemen om negatieve effecten van de crisis op te vangen.

Persbericht over informele Raad

Persbericht over nieuwe maatregelen van Europese Commissie
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons