U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > transport > eu nieuws >

Infrastructuur voor alternatieve brandstoffen: eerste reacties

12 oktober 2021 - door Simon De Coster

De Europese Commissie publiceerde deze zomer een voorstel voor een nieuwe richtlijn rond de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. Dit voorstel maakt deel uit van het Fit for 55 pakket, en wil doorheen de Unie een netwerk van laad- en tankinfrastructuur uitbouwen.

  • Sloveens Voorzitterschap werkt aan compromisvoorstel met meer flexibiliteit
  • Europees Parlement vindt sommige doelstellingen niet ambitieus genoeg
  • Bekijk hier onze webinar
Infrastructuur voor alternatieve brandstoffen: eerste reacties

Sloveens voorzitterschap zoekt compromis in de Raad

Tijdens een informeel overleg eind september bespraken de Europese transportministers het voorstel reeds een eerste keer. De lidstaten toonden daar dat er best nog wat meningsverschillen zijn. Verschillende lidstaten wilden alvast meer tijd om de nodige infrastructuur uit te kunnen rollen.Ook de competitiviteit van de verschillende sectoren moet gewaarborgd worden. 

Daarom bereidt het Sloveens Voorzitterschap momenteel een eerste compromistekst voor over bepaalde onderdelen van het voorstel. Daarin willen de Slovenen verschillende deadlines verlaten. Dit zowel voor elektrische laadpunten, waterstofstations als LNG infrastructuur voor zware voertuigen. Het Sloveens voorzitterschap wil daarnaast de maximale afstand tussen laadstations verhogen van 60 naar 100 kilometer. 

Om de competitiviteit en flexibiliteit binnen de luchtvaart te verzekeren stelt het voorzitterschap ook voor om binnen deze sector enkele doelstellingen aan te passen. In de compromistekst wordt de deadline om laadinfrastructuur te voorzien voor commerciële gates verlaat. Bovendien wil de Raad de kans geven aan lidstaten om kleine luchthavens (minder dan 10.000 commerciële vluchten per jaar) te vrijwaren van deze regels.

Gemengde reacties in het Parlement

Ook binnen het Europees Parlement werd het voorstel ondertussen voorgesteld door Commissaris voor transport Vălean. De reacties van de MEPs waren daarbij gemengd.

Sommige MEPs gaven aan dat de doelstelling van 5% alternatieve brandstoffen in de luchtvaart onvoldoende ambitieus was. Ook het uitblijven van doelstellingen om LNG stations uit te breiden getuigde volgens sommige MEPs van weinig ambitie. Bovendien toont dit volgens het parlement aan dat de Commissie breekt met het principe van technologieneutraliteit.

Ook de competitiviteit van de Europese markt kwam ter sprake. De Europarlementsleden drongen aan bij de Commissie om akkoorden te sluiten met de rest van de wereld, om een gelijk speelveld te garanderen. De Commissaris benadrukte daarbij dat de Commissie op internationaal niveau werkt aan gemeenschappelijke standaarden voor alternatieve brandstoffen.

In de komende weken zal er binnen het parlement een rapporteur worden aangeduid die binnen de transportcommissie een verslag zal uitwerken.

HERBEKIJK HIER de webinar van VLEVA en het departement MOW over dit dossier.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons