U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > Transport > Eu nieuws >

Europarlementsleden willen hoger budget voor CEF Transport

26 november 2018 - door Simon De Wachter

De leden van de TRAN en de ITRE commissie van het Europees Parlement stellen voor om een hoger budget toe te kennen aan Connecting Europe Facility (CEF) voor de periode 2021-2027. Ook het aandeel van transport binnen CEF moet volgens hen toenemen. Dat was het resultaat van de stemming over het toekomstige subsidieprogramma op 22 november.

Europarlementsleden willen hoger budget voor CEF Transport

Herverdeling budget

Op 6 juni presenteerde de Europese Commissie zijn voorstel voor het CEF-programma voor de volgende financiële periode. De Commissie stelde een budget voor van 42,3 miljard euro in actuele prijzen, waarvan 30,6 miljard voor transport, 8,7 miljard voor energie en 3 miljard voor het digitale onderdeel. 

De MEPs zijn echter voorstander van een verhoging en herverdeling van het budget. In het goedgekeurd verslag stellen ze het volgende budget voor:

  • Een totaal budget van 43,85 miljard euro in constante 2018-prijzen.
  • CEF Transport: 33,5 miljard euro
  • CEF Energy: 7,7 miljard euro
  • CEF Digital: 2,7 miljard euro

Het voorgestelde bedrag dat binnen CEF Transport naar militaire mobiliteit zal gaan (6,5 miljard euro in actuele prijzen), blijft ongewijzigd.

Ten slotte brengen de Europarlementsleden aanpassingen aan met betrekking tot de voorwaarden en criteria om in aanmerking te komen voor ondersteuning. Ook geven ze aanbevelingen over de ontwikkeling en evaluatie van het programma.

Het wordt nu uitkijken naar de Transportraad van 3 december, waar de Europese ministers voor transport naar verwachting een partiële algemene oriëntatie over CEF zullen aannemen.
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons