De Europese Commissie lanceert haar dronestrategie 2.0

29 november 2022 - door Celeste Wezenbeek

De Europese Commissie heeft haar dronestrategie 2.0 aangenomen, die een visie weerspiegelt op de verdere ontwikkeling van de Europese dronemarkt. De strategie is gebaseerd op het EU-veiligheidskader voor de exploitatie van drones. In de strategie wordt de weg geschetst naar grootschalige commerciële dronevluchten in Europa.

  • In januari 2023 wordt de “U-space” ingevoerd, een Europees systeem voor veilig verkeersbeheer.

  • De Europese Commissie wil een maatschappelijk draagvlak voor drones garanderen.

  • De strategie stelt ook mogelijke synergieën tussen civiele en militaire drones vast voor een grotere veerkracht van het systeem en een betere afweer tegen vijandelijke drones.

Nieuwe mobiliteitsoplossingen

Momenteel vliegen er al heel wat drones door het Europese luchtruim, bijvoorbeeld om infrastructuur in kaart te brengen, olielekkages te controleren of bodemmonsters te nemen. Ook voor projecten voor medische luchtleveringen en het vervoer van medische monsters tussen gezondheidsdiensten worden steeds vaker drones ingezet. Daarom wordt in januari 2023 wordt de “U-space” ingevoerd, een Europees systeem voor veilig verkeersbeheer dat de basis zal vormen voor nog meer dronevluchten.

Voor ze verder gaat met de invoering van innovatieve technologie, wil de Europese Commissie een maatschappelijk draagvlak voor drones garanderen. Burgers maken zich zorgen over lawaai, veiligheid en privacy. Daarom wordt in de strategie aan nationale, regionale en lokale besturen gevraagd om dronediensten af te stemmen op de behoeften van burgers.

Volgens de strategie zullen de volgende dronediensten tegen 2030 deel uitmaken van het Europese leven:

  1. Noodhulpdiensten, kartering, beeldvorming, inspectie en bewaking binnen de toepasselijke rechtskaders door civiele drones, alsook de dringende levering van kleine zendingen zoals biologische monsters of geneesmiddelen.

  2. Innovatieve luchtmobiliteitsdiensten, zoals luchttaxi's, die geregeld passagiersvervoer aanbieden (eerst nog met een piloot aan boord maar uiteindelijk volledig geautomatiseerd).

Om het potentieel van de EU-markt en van dronediensten te ontsluiten, moeten kritieke technologische bouwstenen worden gebruikt zoals artificiële intelligentie, robotica, halfgeleiders, ruimtevaartdiensten en mobiele telecommunicatie. Daardoor kan een innovatieve en concurrerende dronesector worden opgebouwd en wordt de EU strategisch minder afhankelijk.

De strategie stelt ook mogelijke synergieën tussen civiele en militaire drones vast voor een grotere veerkracht van het systeem en een betere afweer tegen vijandelijke drones.

Acties

De Commissie zal nu werk maken van 19 operationele, technische en financiële vlaggenschipacties om een goed regelgevings- en handelsklimaat voor het luchtruim en de markt voor drones tot stand te brengen:

  1. Vaststelling van gemeenschappelijke luchtwaardigheidsregels en nieuwe opleidingseisen voor piloten op afstand en piloten van bemande elektrische luchtvaartuigen met verticale start en landing.

  2. Financiering voor de oprichting van een onlineplatform dat lokale belanghebbenden en het bedrijfsleven ondersteunt bij de invoering van duurzame innovatieve luchtmobiliteit.

  3. Ontwikkeling van een strategisch stappenplan voor dronetechnologie met prioritaire onderzoeks- en innovatiegebieden om de strategische afhankelijkheid te verminderen.

  4. Vaststelling van criteria voor een vrijwillig keurmerk voor cyberveilige drones.

De acties zullen het pad effenen voor grootschalige commerciële vluchten en garanderen dat Europa kan profiteren van de synergie tussen civiel, militair en beveiligingsgebruik van drones en de bijbehorende technologie, waaronder afweer tegen vijandelijke drones.

Meer lezen

Lees hier de volledige strategie

Lees hier het persbericht van de Europese Commissie