Akkoord over Connecting Europe Facility
De Raad en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over het Connecting Europe Facility (CEF)-programma voor de periode 2021-2027. Dat programma investeert in infrastructuurprojecten in het gebied van:
- transport
- energie
- digitalisering
Connecting Europe Facility 2.0
Het heeft even op zich laten wachten, maar de interinstitutionele onderhandelingen (trilogen) tussen de Raad en het Europees Parlement hebben een informele overeenkomst over het CEF-programma opgeleverd. Het nieuwe programma zal 33,71 miljard euro investeren in drie sectoren:
- transport: 25,81 miljard euro, waarvan 11,29 miljard voor cohesielanden
- energie: 5,84 miljard euro
- digitalisering: 2,06 miljard euro
Op het gebied van transport zal CEF 2.0 investeren in weg-, spoorweg-, binnenvaart- en zeevaartinfrastructuur en veilige mobiliteit. De prioriteit ligt op de ontwikkeling van de trans-Europese vervoersnetwerken (TEN-T), met de nadruk op missing links en grensoverschrijdende projecten met een EU-meerwaarde. 1,56 miljard euro van het budget is voorbehouden voor de financiering van grote spoorwegprojecten tussen cohesielanden. 1,69 miljard euro wordt uitgetrokken om de infrastructuur beter aan te passen aan militaire mobiliteit.
In de energiesector moet het programma bijdragen tot verdere integratie van de Europese energiemarkt, betere sector- en grensoverschrijdende interoperabiliteit van energienetwerken, decarbonisatie en voorzieningszekerheid. Er komt ook financiering voor grensoverschrijdende projecten rond hernieuwbare energie. In de gunningscriteria wordt rekening gehouden met de samenhang met Europese en nationale energie- en klimaatplannen en met energie-efficiëntie.
Wat digitalisering betreft, is het toepassingsgebied van het programma uitgebreid met het oog op universele toegang tot betrouwbare en betaalbare netwerken met een hoge capaciteit. Om in aanmerking te komen voor CEF 2.0-steun zal een project moeten bijdragen tot de verwezenlijking van de digitale interne markt en de connectiviteitsdoelstellingen van de EU. De prioriteit zal gaan naar projecten die extra connectiviteit genereren, onder meer voor huishoudens.
CEF 2.0 benadrukt synergieën tussen de vervoers-, de energie- en de digitale sector. Voorbeelden hiervan zijn sectoroverschrijdende projecten op gebieden als geconnecteerde en geautomatiseerde mobiliteit en alternatieve brandstoffen. Daarnaast zal ook mainstreaming van klimaatmaatregelen een belangrijke rol spelen in het nieuwe programma.
Volgende stappen
Het voorlopig akkoord over CEF 2.0 zal nu voorgelegd worden aan de Raad en het Europees Parlement ter goedkeuring. Dat zou de lancering van de eerste oproepen voor de zomer mogelijk maken.