U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Maatregelen tegen stijgende prijzen in landbouw

23 mei 2022 - door Simon De Coster

De landbouw kent sterk stijgende kosten door de crisis in Oekraïne. De Europese Commissie wil het PDPOIII aanpassen om hieraan tegemoet te komen

  • Mogelijkheid tot eenmalige forfaitaire bijdrage voor getroffen bedrijven
  • Tot €15.000 voor landbouwers, tot €100.000 voor agrifood bedrijven
  • Lidstaten moeten zelf aanpassing in hun programma aanvragen
Maatregelen tegen stijgende prijzen in landbouw

Hoge energie- en voedselprijzen

De Europese Commissie publiceert een voorstel om de impact van de Oekraïne-crisis op de land- en tuinbouwsector te beperken. De Commissie wil vooral getroffen bedrijven beschermen tegen cash flow en liquiditeitsproblemen. 

Lidstaten zouden dankzij het voorstel een eenmalige forfaitaire bijdrage kunnen geven aan landbouwers en agri-food bedrijven. De bijdrage (van respectievelijk max. €15.000 en €100.000) moet dienen als tegemoetkoming voor de hoge inputkosten, zoals voor energie, mest en voedsel, die het gevolg zijn van het conflict in Oekraïne.

De maatregel is vooral gericht op landbouwers en agri-foodbedrijven die sterk inzetten op bijvoorbeeld circulaire economie, nutriëntenbeheer, milieuvriendelijke productie, etc.

Aanpassing van PDPOIII

De middelen zouden gefinancierd worden vanuit ELFPO (PDPOIII in Vlaanderen) en mogen maximum 5% van het budget voor 2021-2022 bedragen. Dat zou een totaalbudget van €1,4 miljard vrijmaken. Lidstaten zouden wel zelf een aanpassing moeten maken in hun operationeel programma om de maatregel toe te kunnen passen.

Het volledige voorstel kan u via deze link nalezen. Daarnaast publiceerde de Commissie nog twee andere documenten

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons