U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Het Europees Parlement stemt voor het hergebruik van water bij landbouwirrigatie

14 februari 2019 - door Stagiair

Het Europees Parlement stemde op 12 februari in met nieuwe Europese wetgeving waarmee het mogelijk wordt om gezuiverd afvalwater te gebruiken voor irrigatie in de land- en tuinbouw.

Waterhergebruik voor irrigatie in de landbouw kan een bijdrage leveren aan de oplossing voor de waterschaarste in de Europese Unie. Daarom stelde de Europese Commissie initieel een nieuwe verordening op, om het hergebruik van water in de landbouw te bevorderen. Deze verordening moet de nodige garanties bieden op vlak van veiligheid voor mens en milieu.

 

Het Europees Parlement stemt voor het hergebruik van water bij landbouwirrigatie

EurEau (de Europese federatie van nationale waterdiensten) was opgelucht na de stemming in het Europees Parlement, die ondersteuning bood aan het voorstel voor een verordening betreffende het veilig hergebruiken van stedelijk afvalwater voor landbouwirrigatie.

De reden voor de opluchting was de afwijzing van het amendement dat wateronttrekkingsinstallatie-exploitanten verantwoordelijk zou hebben gemaakt voor mogelijke verontreiniging van de bodem of van een landbouwproduct.

"Gezond verstand heeft de bovenhand gehad. Als het amendement was aangenomen, zou het hergebruiken van water bij landbouwirrigatie in praktijk heel moeilijk geweest zijn. Dit omdat geen enkele exploitant het risico zou willen lopen om onder de dreiging van compensatie voor schade, verantwoordelijk te zijn voor verontreiniging ". Aldus Bertrand Vallet van EurEau.

Volgens de goedgekeurde tekst zullen operatoren verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van het herstelde water tot aan het moment van levering.

Volgende stappen

Gezien de verkiezingen van het Europees Parlement gepland zijn voor mei 2019, wordt verwacht dat de triloogonderhandelingen door het volgende Parlement zullen worden uitgevoerd. Dit betekent dat het werk aan het voorstel tot na de zomer van 2019 zou worden uitgesteld, omdat het Parlement zich na de verkiezingen moet reorganiseren.

Meer lezen 

Meer informatie vind je hier.

Maak een account aan

Volg ons