U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Support for simple programmes – Union quality schemes (Chafea)

Deadline

Code

SIMPLE-01-2019

Inleiding

Chafea, het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding, publiceerde op 15 januari verschillende calls. De oproep “Support for simple programmes – Union quality schemes” staat tot 16 april open.

Doelstellingen

Deze call heeft betrekking op voorlichtings- en promotieprogramma's gericht op het vergroten van het bewustzijn en de erkenning van EU-kwaliteitsregelingen.

Het doel is het bewustzijn en de erkenning van de kwaliteitsregelingen van de Unie te vergroten, namelijk:

  1. kwaliteitsregelingen: beschermde oorsprongsbenaming (BOB), beschermde geografische aanduiding (BGA), gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS) en facultatieve kwaliteitsaanduidingen;
  2. biologische productiemethode;
  3. het logo voor kwaliteitslandbouwproducten die specifiek zijn voor de ultraperifere gebieden van de Unie.

Informatie- en promotieprogramma's die op deze EU-kwaliteitsregelingen zijn gericht, moeten een hoofdprioriteit in de interne markt zijn. Dit komt doordat dergelijke regelingen de consumenten garanties bieden over de kwaliteit en de kenmerken van het product of het gebruikte productieproces, toegevoegde waarde voor de betrokken producten creëren en hun marktmogelijkheden verbeteren.

Eén van de verwachte resultaten is het vergroten van de mate van erkenning door de Europese consumenten van het logo in verband met de kwaliteitsregelingen van de Unie. Volgens speciale Eurobarometer (nr. 473) erkent slechts 18% van de Europese consumenten de logo's van producten die profiteren van een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) en een beschermde geografische aanduiding (BGA), en 15% voor de gegarandeerde traditionele specialiteit, deze de belangrijkste kwaliteitsregelingen van de Unie zijn. Hoewel het bewustzijn van het logo van de biologische landbouw sinds 2015 met vier punten is toegenomen, erkent nog steeds slechts 27% van de Europese consumenten het EU-logo van de biologische landbouw.

De verwachte uiteindelijke impact is het verbeteren van het concurrentievermogen en de consumptie van producten die zijn geregistreerd onder een kwaliteitsregeling van de Unie, hun zichtbaarheid vergroten en hun marktaandeel vergroten.

Budget

12 000 000 euro wordt ter beschikking gesteld.

Begunstigden

Alleen organisaties uit de lidstaten komen in aanmerking voor deze oproep. Kom jij in aanmerking? Gebruik de check tool hier op de chafea-website

Info & contact

Neem contact op met de helpdesk voor promotieproducten voor verdere hulp met betrekking tot de oproep: CHAFEA-AGRI-CALLS@ec.europa.eu.

 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons