U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Onderzoek en innovatie moeten oplossing bieden tegen corona

08 april 2020 - door Simon De Wachter

Onderzoek en innovatie zijn ontzettend belangrijk om de coronacrisis te overwinnen. Daar waren alle lidstaten het mee eens tijdens de informele videoconferentie van de Europese onderzoeksministers op 7 april. 

De ministers gaven hun steun aan het ERAvsCorona actieplan met 10 acties die uitgevoerd moeten worden op EU-niveau.

Onderzoek en innovatie moeten oplossing bieden tegen corona

Onderzoek en innovatie in de strijd tegen corona

De Europese staatshoofden duidden op de Europese Raad van 26 maart onderzoek en innovatie als één van de vijf prioriteitsdomeinen aan om de coronacrisis te overwinnen. Wetenschappers spelen meer dan ooit een belangrijke rol in de strijd tegen corona, door onderzoek te doen naar een mogelijk vaccin of naar economische herstel. Ze zijn onmisbaar als adviseurs voor beleidsmakers in verschillende domeinen, zoals geneeskunde, onderwijs en economie.

Daarom stelden de Europese lidstaten het ERAvsCorona actieplan op. Ze identificeerden 10 acties voor de korte termijn die op Europees niveau gecoördineerd zullen worden. Daarnaast wisselden de Europese onderzoeksministers van gedachten over een aanpak van de middellange- en langetermijneffecten van de crisis. 

Het is de bedoeling dat de Commissie in samenspraak met nationale administraties het actieplan regelmatig zal updaten in de komende maanden. De Europese Onderzoeksruimte moet in vergelijkbare crisissituaties in de toekomst streven naar een snellere reactie.

Ten slotte waren de ministers te vinden voor het idee van synergieën tussen alle beschikbare EU-subsidieprogramma’s in de strijd tegen corona. Ze steunden de nood om verdere investeringen aan te trekken in onderzoek en innovatie in heel Europa.

Persbericht Kroatisch voorzitterschap

Tweet Mariya Gabriel  
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons