U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Kmo-instrument is effectief maar kan beter

04 februari 2020 - door Veronique Vennekens

In een rapport van het Europees hof van Auditors staat dat het kmo-instrument nuttige en effectieve steun biedt aan kmo’s en start-ups.

  • Het kmo-instrument zorgt voor financiële ondersteuning bij de ontwikkeling van innovatieve projecten.
  • Meer dan 5000 projecten hebben steun gekregen sinds de start van het programma in 2014.
  • In België hebben minder dan 2 kmo’s per 1000 de afgelopen jaren een project ingediend.

Lees het volledige rapport hier.

Kmo-instrument is effectief maar kan beter

Het instrument voorziet 3 miljard euro voor de periode 2014-2020. Het programma is erop gericht om kmo’s te ondersteunen die werken aan baanbrekende innovatieve producten. Meer dan 5000 projecten zijn gefinancierd geweest sinds 2014. Volgens het rapport zorgt het instrument er ook voor dat winnende projecten meer visibiliteit krijgen en zo bijkomende investeringen kunnen aantrekken.

Enkele kritiekpunten

De Commissie moet volgens het rapport beter haar best doen om te communiceren over het instrument. De deelname van kmo’s verschilt enorm van land tot land. Daarnaast heeft de Commissie tot nu toe weinig gedaan om een link te leggen met de financiële instrumenten die door de EU worden gesteund. Tot slot vinden ze de evaluatieprocedure om projecten te selecteren niet efficiënt genoeg.

Benieuwd hoe België het doet? Lees het volledige rapport hier.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons