U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Interreg project ET2SME's: Innovatievouchers in Euregio-Maas-Rijn

14 februari 2022 - door Kaatje Gevaert

De Einsteintelescoop (ET) biedt KMO's, grote ondernemingen en onderzoeksinstellingen veel kansen om nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen te ontwikkelen.

  • Het "ET-voorbereidend project ET2SME's" heeft tot doel bedrijven uit verschillende relevante industrieën te ondersteunen bij de ontwikkeling van nieuwe producten op specifieke technologiegebieden
  • Hierbij is samenwerking tussen wetenschap en industrie een essentiële voorwaarde is. 
  • Binnen het project is een voucher-regeling opgezet om bedrijven in bij deze ET-innovatieactiviteiten te ondersteunen.

 

Interreg project ET2SME's:  Innovatievouchers in Euregio-Maas-Rijn

Waarover gaat het?

Met de inzet van de Euregio Maas Rijn (EMR) op de komst van de Einstein Telescoop (ET) voor de detectie van zwaartekrachtgolven, is er een kans om hier een grootschalige onderzoeksfaciliteit op te zetten, die grote kansen biedt aan met name aan KMO’s, om hun technologieën te verbeteren. Het zal nog jaren duren voordat de ET operationeel is, maar die tijd gaat het binnen Interreg goedgekeurde project ET2SMEs gebruiken om KMO’s en startups in het vergrote EMR-gebied in staat te stellen van deze faciliteit te profiteren.

ET2SMEs draagt bij tot de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten en diensten door het bevorderen van transnationale O&O-projecten die worden opgezet door MKB-bedrijven die over de grenzen heen samenwerken. Ervaringen met EMR in twee eerdere INT-periodes tonen duidelijk aan dat deze samenwerkingsverbanden goed worden geaccepteerd, mits aan de juiste randvoorwaarden wordt voldaan, voortbouwend op twee belangrijke pijlers:

  1. Actieve Business Development Support omvat grensoverschrijdend netwerken, individuele bedrijfsbezoeken, maar ook substantiële ondersteuning bij de vorming van geschikte consortia, het aanvraagproces en de projectuitvoering. 
  2. Aantrekkelijke financieringsmogelijkheden: Goed evenwicht tussen inspanningen en geld voor het MKB, eenvoudige en snelle administratie- en betalingsprocedures. De belangrijkste territoriale uitdaging zal zijn om beide pijlers op een evenwichtige manier aan te bieden!

Wat is de "toegevoegde waarde" voor het bedrijfsleven en het MKB?

Met de planning, bouw en exploitatie van de Einsteintelescoop ligt voor talrijke ondernemingen een groot aantal veeleisende en lucratieve opdrachten in het verschiet, met name in de hightech-sector van de uitgebreide Euregio Maas-Rijn. In alle fasen tot aan de permanente exploitatie van de installatie zullen bedrijven uit de grensregio rechtstreeks kunnen inschrijven op aanbestedingen en dus op talrijke opdrachten in verband met de Einstein-telescoop. De regio's Vlaanderen, Wallonië, Zuid-Nederland en Noordrijn-Westfalen zetten zich ervoor in dat vooral lokale bedrijven hiervan profiteren.

Hoe profiteren kleine en middelgrote ondernemingen en grote bedrijven uit de uitgebreide Euregio Maas-Rijn vandaag al?

Ook al lijkt de Einsteintelescoop nog ver weg, toch kunnen kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) en andere bedrijven nu al profiteren van de faciliteit en omgekeerd ook bijdragen aan de voorbereiding van een "soft landing" voor deze hoogtechnologische faciliteit in de uitgebreide Euregio Maas-Rijn. Het ET2SME-initiatief richt zich juist op KMO's uit de uitgebreide EMR en ondersteunt hen bij de ontwikkeling van nieuwe producten, processen en procedures die relevant zijn voor de Einsteintelescoop, maar in de toekomst ook voor andere veeleisende Europese en wereldmarkten.

ET2SME's Innovatievouchers

De Einsteintelescoop biedt KMO's, grote ondernemingen en onderzoeksinstellingen veel kansen om nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen te ontwikkelen.

Het "ET-voorbereidend project ET2SME's" heeft tot doel bedrijven uit verschillende relevante industrieën te ondersteunen bij de ontwikkeling van nieuwe producten op specifieke technologiegebieden, waarbij samenwerking tussen wetenschap en industrie een essentiële voorwaarde is. Het economisch potentieel is zelfs nog groter wanneer de ontwikkelde producten en technologieën niet alleen voor de ET kunnen worden gebruikt, maar ook voor andere toepassingen die door de industrie op de markt worden gebracht.

Binnen het ET2SME-project is een voucher-regeling opgezet om bedrijven in grensoverschrijdende projecten bij deze ET-innovatieactiviteiten te ondersteunen.

Op deze pagina wordt het proces van de aanvraag van de voucher uitgelegd en worden onderaan alle relevante documenten vermeld.

 

Maak een account aan

Volg ons